ICBC a detronat Citigroup, ce a picat pe locul 7
In top 5 al celor mai mari banci din lume, trei sunt din ChinaIn momentul de fata s-a stabilit o noua ordine mondiala, in randul marilor banci, iar China are pentru prima oara o banca aflata in fr
ICBC a detronat Citigroup, ce a picat pe locul 7
In top 5 al celor mai mari banci din lume, trei sunt din ChinaIn momentul de fata s-a stabilit o noua ordine mondiala, in randul marilor banci, iar China are pentru prima oara o banca aflata in fruntea ierarhiei mondiale, si anume Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC). In top cinci al celor mai mari banci din lume se mai afla doua alte banci din China pe locurile patru si cinci. Astfel, conform unui clasament intocmit la 31 ianuarie 2008, primele cinci banci din lume se aliniaza astfel: pe primul loc ICBC, cu o capitalizare de 277.514 miliarde de dolari, pe locul doi se situeaza Bank of America, cu 195.933 miliarde, pe locul trei se afla HSBC Holdings (Marea Britanie), cu 176.788 miliarde, pe locul patru China Construction, cu 165.234 miliarde, urmata pe locul cinci de Bank of China, cu 165.087 miliarde de dolari.Vremuri noi"S-a schimbat complet situatia", a spus Daniel Yergin, presedintele Cambridge Energy Research Associates Inc., cu sediul in Washington, intr-un interviu in timpul forumului de la Davos in Elvetia. Datele respective sunt cea mai clara dovada ca actionarii prefera sa investeasca pe pietele aflate in curs de dezvoltare, si nu in SUA, care a dominat topurile financiare ale lumii in ultimul secol. Pana in 2003 americanii aveau 13 banci in topul 20 mondial si nici macar o singura rivala de pe teritoriul Asiei, date care reies dintr-un studiu realizat de Bloomberg.
In prezent, in acelasi top 20, sunt prezente patru banci chineze si sase banci americane. Cu doar un an in urma, banca americana Citigroup era desemnata cea mai mare din lume, in timp ce ICBC intra in abia a patra luna in postura de companie de tranzactii publice. Acum, banca chineza este cea mai mare din lume, in timp ce Citigroup se situeaza abia pe pozitia a saptea.
"Ceea ce s-a intamplat in august a fost sa treci dintr-o lume in alta peste noapte, in special in SUA", a declarat Daniel Yergin, facand referire la momentul in care a inceput criza financiara in SUA, dar si gandindu-se la noua ordine a lumii in care China, spun specialistii, ar putea constitui un nou motor al economiei mondiale, in special in 2008, intr-un moment in care economii ca acelea ale SUA si Japoniei se afla in perioade de criza.
Presedintele ICBC, Jiang Jianqing, a ironizat situatia spunand: "era o gluma intre mine si colegii mei, ca aceasta pozitie nu se datoreaza faptului ca suntem noi prea buni, ci pentru ca rivalilor nostri le merge prost". "Scopul nostru nu este sa devenim cea mai tare banca din lume, ci sa devenim cea mai profitabila", a mai declarat acesta intr-un interviu acordat pe data de 29 noiembrie 2007. Bancile chineze au strans mai mult de 73 de miliarde de dolari din vanzari de actiuni din 2005 si au majorat fondul de imprumuturi la 3,6 trilioane de yuani. ICBC si-a dublat tranzactiile in Beijing dupa ce a scos la vanzare peste 15 procente din actiunile sale in octombrie 2006 in valoare de 22 de miliarde de dolari si se estimeaza ca are in prezent aproape 180 de miliarde de clienti.Lin Yifu, noul economist-sef la Banca MondialaUn profesor chinez de economie, Justin Lin Yifu, a fost numit economist-sef al Bancii Mondiale (BM), lucru ce constituie o premiera, a anuntat institutia financiara internationala, informeaza AFP, citata de NewsIn. Justin Lin Yifu este "primul economist-sef al nostru provenit din cadrul unui stat in curs de dezvoltare, fiind un expert in dezvoltarea economica si mai ales in sectorul agriculturii", a declarat intr-un comunicat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. Economistul chinez, profesor la Universitatea din Beijing, va "aduce un portofoliu important de competente si experienta", a afirmat Zoellick. Lin, care a fost numit si vicepresedinte pentru dezvoltare economica, il va inlocui pe Francois Bourguignon, care a renuntat la pozitia sa in 2007. Conform comunicatului emis de BM, economistul chinez isi va prelua noile atributii incepand cu data de 31 mai 2008. Lin, in varsta de 56 de ani, este directorul si fondatorul Centrului chinez pentru studii economice, un think-tank din Beijing, activand si ca profesor de economie la Universitatea Peking si la Universitatea de Ştiinta si Tehnologie din Hong Kong. Acesta este si vicepresedintele Federatiei chineze de industrie si comert. Economistul a primit de doua ori cel mai important premiu economic chinez, premiul Sun Yefang.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.