Peste 37.460 de persoane care au constituit depozite la CEC pentru achizitia de autoturisme vor primi in acest an despagubirile cu o valoare totala de 759,8 milioane de lei, a declarat, miercuri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

CEC va livra in conturile beneficiarilor sumele cuvenite la sfarsitul lunii decembrie, a afirmat Vosganian. El a precizat ca procedurile privind emiterea de titluri pentru depunatorii de bani in scopul achizitiei de autoturisme au fost finalizate. Guvernul a decis, in decembrie 2007, sa extinda lista deponentilor CEC care primesc despagubiri pentru conturile deschise in vederea achizitionarii de autoturisme, astfel incat statul va despagubi toate persoanele care au constituit depozite pentru achizitionarea de masini, indiferent de marca acestora.

Executivul a extins si data limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor, astfel ca vor fi acordate despagubiri pentru depozitele constituite pana la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, si nu pana la 1 noiembrie 1990, termenul stabilit initial.

Indicii statistici luati in calcul la determinarea valorii despagubirilor sunt cei ai preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica. Data limita pana la care se aplica indexarea este 31 iulie 2007.

Valoarea despagubirii a fost determinata de CEC prin indexarea de la data depunerii si pana la data de 31 iulie 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente in conturile active ce indeplinesc conditia neafectarii soldului initial, cu indicii preturilor de consum.

Citeste si:

Despagubirile sunt asigurate de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat. Titlurile de stat vor fi emise in doua transe, pe numele CEC, si au scadenta la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise in prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise in a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei, corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti, iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,702 milioane lei, pentru 17.545 deponenti.

La data scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei si Finantelor procedeaza la rascumpararea acestora.

Incepand cu prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, persoanele indreptatite sa primeasca despagubire se pot prezent la ghiseele CEC in vederea punerii la dispozitie a sumelor cuvenite. Pentru a intra in posesia banilor, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele "cec cu suma limitata" si actul de identitate, actele de stare civila sau alte documente dupa caz.