Modul in care s-a decis inceperea urmaririi penale a ministrilor parlamentari este contestat acum si de catre Senat. Biroul Permanent al acestui for legislativ a decis ieri sa sesizeze Curtea Constitutionala privind conflictul de natura constitutiona
Modul in care s-a decis inceperea urmaririi penale a ministrilor parlamentari este contestat acum si de catre Senat. Biroul Permanent al acestui for legislativ a decis ieri sa sesizeze Curtea Constitutionala privind conflictul de natura constitutionala dintre Presedintie, Parchetul ICCJ si MJ, pe de o parte, si Parlament, pe de alta. Legislativul sustine ca era necesar si avizul sau, inainte de inceperea urmaririi penale a fostului ministru Codrut Şeres si a ministrului Muncii, Paul Pacuraru, intrucat ambii sunt si senatori.
Problema a fost ridicata in cadrul Biroului Permanent al Senatului de catre chestorul Ioan Chelaru (PSD) si liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. Principalul argument adus este articolul 109 alineat (2) din Constitutie, care prevede ca numai presedintele Romaniei, Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului.
"In contradictie cu aceste prevederi constitutionale, procurorul general al Romaniei si procurorul sef al DNA au decis ca sunt legal investiti exclusiv prin cererile formulate de presedintele Romaniei, indiferent daca ei sunt si parlamentari, nemaifiind necesara si hotararea Camerei din care fac parte", explica cei doi senatori. Ei mai arata ca "ignorarea deciziei celor doua Camere ale Parlamentului constituie un conflict de natura constitutionala".
Supusa dezbaterii, Biroul Permanent a apreciat ca ar putea exista un conflict de natura constitutionala intre Presedintie, Parchetul ICCJ si MJ, pe de o parte, si Parlament, pe de alta. Avand in vedere existenta unui asemenea potential conflict, Senatul a decis sa solicite Comisiei juridice motivarea unui demers pe care presedintele Senatului sa il faca la Curtea Constitutionala.
Presedintele Senatului va sesiza Curtea in termen de cel mult 10 zile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.