Hidrologii estimeaza ca, in aceasta primavara, vor fi doua valuri de inundatii, dar nu pe arii extinse, ci numai local, in zonele muntoase, in special. Apele mari sunt asteptate in a doua jumatate a lunii martie si dupa 10 aprilie. Intre timp, res
Hidrologii estimeaza ca, in aceasta primavara, vor fi doua valuri de inundatii, dar nu pe arii extinse, ci numai local, in zonele muntoase, in special. Apele mari sunt asteptate in a doua jumatate a lunii martie si dupa 10 aprilie. Intre timp, responsabilii din domeniu au trecut la verificarea modului in care sunt luate masurile de aparare impotriva inundatiilor.
"Dupa 15 februarie, odata cu topirea zapezii, debitele apelor vor creste, fiind posibile depasirea cotelor de atentie si, in unele cazuri, a celor de inundatie", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). El a precizat ca treimea superioara a raurilor, precum si paraiele de munte necadastrate sunt cele mai expuse riscurilor de viituri.
Debitele pe raurile interioare, in zona montana, se vor situa in februarie la valori cuprinse intre 50-80% fata de valorile normale, dar se pot produce inundatii in Moldova, pe Prut si Siret, in Transilvania, pe Mures si Olt, in Maramures, pe Iza, Viseu si Somesul Mare, si in bazinul superior al Jiului. Pe de alta parte, tot in Moldova, pe restul raurilor interioare, debitul apelor va fi de 30% din valoarea normala.
Valea Prahovei la apa
In martie, regimul hidrologic se va situa in general la valori cuprinse intre 80-100% din normalele lunare. Sunt posibile cresteri mai importante de niveluri si debite pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii, in special pe Viseu, Iza, cursurile superioare ale Muresului, Oltului si Bistritei, si pe unele rauri mici din zona de munte din restul tarii din cauza efectului combinat al precipitatiilor lichide, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii pe un fond de temperatura pozitiv atat diurn, cat si nocturn. In sudul tarii, raul Prahova va depasi cotele de atentie pe Valea Azuga, Valea Busteni si Sinaia catre Campina.
"Pentru a doua jumatate a lunii martie, se prognozeaza depasirea cotelor de aparare, dar nu vor fi inundatii catastrofale. Local, debitele vor fi mai mari, conducand la inundatii, dar fara sa afecteze casele si gospodariile", a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor.
Se prevad cresteri insemnate de debite care pot determina viituri mai ales pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes superior, Crasna-curs inferior, Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega, Bistra, Timis inferior, Jiu mijlociu si inferior, Olt-sectiunea Hoghiz, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare, dupa 10 aprilie, sustine Petre Stanciu.
Amenzi pentru gunoaie
Directorul General ANAR a anuntat ca s-au facut deja demersurile pentru ca o parte din lacurile de acumulare sa fie golite, pentru a putea face fata unor noi volume de apa provenite din precipitatii si topirea zapezii, prognozate pentru perioada viitoare.
In plus, s-au dispus controale pentru a se verifica daca au fost curatate cursurile de apa. El considera ca cele mai mari probleme sunt generate de deseurile de pe cursurile de apa si, in special, deseurile de lemn. "In prezent se desfasoara o inspectie a raurilor mici care trebuie curatate pana pe 1 martie. Inspectorii ANAR si cei ai Garzii Nationale de Mediu vor aplica amenzi chiar si de 120.000 de lei pentru cei care nu se conformeaza acestor directive", a precizat directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.