EFECTE - Coalitia de la guvernare s-ar putea destrama
Presedintele in exercitiu al Serbiei, Boris Tadici, a obtinut inca un mandat de cinci ani in fruntea statului, dupa victoria de duminica in cel de-al doilea tur de scrutin in fata ultrana

EFECTE - Coalitia de la guvernare s-ar putea destrama
Presedintele in exercitiu al Serbiei, Boris Tadici, a obtinut inca un mandat de cinci ani in fruntea statului, dupa victoria de duminica in cel de-al doilea tur de scrutin in fata ultranationalistului Tomislav Nikolici.

Reusita lui Boris Tadici, care a mizat pe o apropiere fata de Uniunea Europeana, ar putea periclita coalitia de guvernamant din Serbia, apreciaza analistii. Reconfirmarea proeuropeanului in fruntea statului risca sa genereze o noua disputa cu privire la viitorul tarii, informeaza agentia Reuters, citata de Mediafax. Analistii sunt de parere ca victoria lui Tadici, care a obtinut 50,5% din sufragii, pune sub semnul intrebarii mentinerea coalitiei sarbe aflate la guvernare, inaintea proclamarii independentei Kosovo. Prooccidentalul considera ca aderarea la blocul european ar trebui sa ramana o prioritate, in timp ce Nikolici opta pentru o apropiere de Rusia. Analistii estimeaza ca Serbia ar putea ajunge la situatie de criza o data cu destramarea coalitiei de guvernamant, din cauza refuzului premierului Vojislav Kostunita de a accepta un acord politic cu UE si respingerii unei misiuni europene in Kosovo.

REACTII. "Oficial, se pare ca Tadici va fi presedinte, insa, pe plan moral, castigatorul este Nikolici'', a declarat Dragoljub Zarkovici, editor-sef al publicatiei Vreme, amintind de divizarile din societatea sarba (intre un nationalism radical si un curs pragmatic, proocidental), la sapte ani de la inlaturarea de la putere a lui Slobodan Milosevici, informeaza Reuters. Uniunea Europeana, care a considerat scrutinul de duminica drept un referendum despre Kosovo, a primit cu optimism realegerea lui Tadici in fruntea tarii. Slovenia, care detine Presedintia UE, a salutat victoria prooccidentalului ca pe un "sprijin pentru cursul european (al Serbiei)'' fara sa faca vreun comentariu cu privire la diferenta redusa dintre cei doi candidati la presedintie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.