Ministerul Culturii [i Cultelor (MCC) vrea s` preia Sala Rapsodia din Bucuresti de la Cartel Alfa, pentru a o da in folosin]` Teatrului Na]ional Bucuresti, in perioada in care acesta va intra in reabilitare, fapt care il nemul]umeste Dan Puric, car

Ministerul Culturii [i Cultelor (MCC) vrea s` preia Sala Rapsodia din Bucuresti de la Cartel Alfa, pentru a o da in folosin]` Teatrului Na]ional Bucuresti, in perioada in care acesta va intra in reabilitare, fapt care il nemul]umeste Dan Puric, care se teme c` va pierde, in acest fel, sediul Companiei Passe Partout.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anun]at, inc` din luna decembrie, c` a demarat negocieri cu Confedera]ia Sindical` "Cartel Alfa" pentru a prelua Sala Rapsodia, situat` in Centrul Vechi al Bucurestiului, pe strada Lipscani, nr. 53. Transferul viza si Teatrul Na]ional Bucuresti (TNB), al c`rui sediu va intra in reabilit`ri in acest an si nu va mai avea suficiente spa]ii pentru a-si derula activitatea. Ion Caramitru, directorul Teatrului Na]ional Bucuresti (TNB), a declarat pentru Mediafax c` i-ar "folosi" Sala Rapsodia, atunci cand vor incepe lucr`rile de restructurare si modernizare a cl`dirii Na]ionalului bucurestean. Potrivit lui Caramitru, in momentul de fa]`, in Rapsodia isi desf`soar` activitatea Centrul Cultural European, o structur` a UNITER, al c`rui director este Vlad R`descu.In plus, in ravnita cl`dire au spectacole si isi desf`soar` o parte din activitate Teatrul de revist` "Constantin T`nase", al c`rui sediu din Calea Victoriei 33-35 este in repara]ii de aproximativ cinci ani, si Compania Passe Partout, condus` de Dan Puric. Dac` Teatrul de revist` "Constantin T`nase" urmeaz` s` se mute, in aceast` prim`var`, in noul sediu, Compania Passe Partout se teme c` ar putea r`mane f`r` sediu. Dan Puric spune c` nu a fost anun]at nici de Ministerul Culturii si Cultelor si nici de Teatrul Na]ional Bucuresti despre mutarea unor spectacole in Sala Rapsodia, pe timpul lucr`rilor de restructurare a cl`dirii TNB.

Mai mult, aceste planuri i-ar afecta propriul proiect, de realizare, la Rapsodia, a unui nou centru cultural si artistic "Centrul Interna]ional de Art`" (CIA). "Am reusit s` strang niste fonduri, nu suficiente, inc` mai caut, si o s` incep restaurarea cl`dirii pentru a deschide CIA din aceast` toamn`", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Puric.El a precizat c` are un contract cu Cartel Alfa, incheiat in urm` cu jum`tate de an, prin care i s-a dat spa]iul in folosin]`, pe o perioad` de opt ani. "Mi se pare normal s` treac` peste contractul meu, pentru c` sunt obisnui]i s` intre cu buldozerul. Este o dovad` de impolite]e si marl`nie. Atata timp cat stiau c` sunt acolo, puteau s` ]in` cont de mine. Las` trei genera]ii de actori tineri f`r` un loc in care s` joace. Ministerul Culturii si Cultelor ar fi trebui s`-mi dea fonduri, nu s` m` scoat` si din ultimul loc pe care l-am primit pentru a juca (...) Dac` vine Teatrul Na]ional peste mine, este un abuz politic si un act de nesim]iere personal`, fa]` de munca si personalitatea mea", a spus artistul.

Pe de alt` parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, spune c` deocamdat` transferul este blocat de lipsa unei s`li pe care Cartel Alfa ar trebui s` o primeasc` in schimbul Rapsodia. "Facem eforturi s` prelu`m Sala Rapsodia, ins` transferul se face intre Cartel Alfa si Secretariatul General al Guvernului, prin RAAPPS. Deocamdat`, nu s-a ajuns la o in]elegere privind transferul, iar Ministerul Culturii si Cultelor nu are o sal` pe care s` o dea la schimb", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, precizand c`, deocamdat`, Dan Puric nu este afectat de un eventual transfer al S`lii Rapsodia la MCC.

"El are un contract cu Cartel Alfa, r`mane valabil. Ce se va intampla in perspectiv`, o s` vedem", a mai spus Iorgulescu. Compania Passe Partout doreste s` fac` din Sala Rapsodia un centru cultural in care s` se desf`soare spectacole de teatru, dans, musical, oper`, arte plastice, colocvii si conferin]e. In cadrul institu]iei ar urma s` func]ionze si o bibliotec`, o videotec`, o fonotec` si o arhiv` de specialitate, dar si ateliere de perfec]ionare in dans, canto, si un centru de studiu, conservare si promovare a culturii romanesti.

Compania Passe Partout, format` din actori amatori si profesionisti tineri, a fost infiin]at` de Dan Puric in 1999. Pan` in prezent, trupa a produs spectacolele "Pantomimia", "Toujours l'amour", "Vis", "Costumele", "Hic sunt leones", "Made in Romania", "F`-m`, mam`, cu noroc si arunc`-m` in foc!" si "Don Quijote", care se joac` pe scena Teatrului Na]ional Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.