"Flota pierduta a lui Hitler" a fost descoperita de o echipa de cercetatori pe fundul Marii Negre, in apropiere de coastele Turciei. Este vorba de trei submarine germane transportate pe cale terestra si fluviala la circa 3200 kilometri departare cu s
"Flota pierduta a lui Hitler" a fost descoperita de o echipa de cercetatori pe fundul Marii Negre, in apropiere de coastele Turciei. Este vorba de trei submarine germane transportate pe cale terestra si fluviala la circa 3200 kilometri departare cu scopul de a ataca navele rusesti in timpul celui de-al doilea razboi mondial si scufundate cu putin inainte de terminarea acestuia, scrie ziarul britanic The Telegraph, citat de Rompres. Submarinele, dintre care unul comandat de un renumit capitan german, faceau parte din flota 30, formata din 6 submarine, transportate pe uscat si pe rauri de-a lungul teritoriului ocupat de nazisti, de la portul german Kiel (nord-vestul Germaniei) catre portul romanesc Constanta. Pe parcursul a doi ani, flota de submarine germane a scufundat zeci de nave inamice, trei dintre submarine fiind pierdute in lupta. In august 1944, cand Romania s-a intors contra fostului aliat, declarandu-i razboi, cele trei submarine ramase au esuat. Dat fiind ca nu mai aveau o baza pentru acostare si nici nu putea ajunge inapoi acasa, capitanilor celor trei vase li s-a ordonat de la Berlin sa-si scufunde navele. Echipajele insa au ajuns in lagare de prizonieri. Seful echipei de cercetatori turci, Selcuk Kolay (foto stanga), inginer maritim, a reusit sa stabileasca pozitia submarinelor in urma cercetarilor pe care le-a intreprins in arhivele germane, a interviurilor cu supravietuitorii echipajelor respective si a explorarii fundului marii cu ajutorul sonarului. Selcuk Kolay a reusit la o prima scufundare sa atinga epava submarinului U-20, la circa trei kilometri departare de tarm si este incredintat ca a descoperit si epava submarinului U-23, la aproape cinci kilometri departare de orasul turcesc Agva, turbulentele obligandu-l insa sa intrerupa scufundarile. Totodata, Selcuk Kolay afirma ca este aproape de a descoperi si cel de-al treilea submarin, U-19. Comanda submarinului U-23 a fost la un moment dat increditata lui Otto Kretschmer, supranumit "Otto cel tacut", unul dintre celebrii comandanti de submarin ai Reichului. In 1941, atunci cand Germania a invadat Rusia, a fost luata decizia de a folosi submarinele contra navelor rusesti. Dat fiind ca Bosforul era inchis, singura solutie era transportul lor pe uscat si pe rauri. Submarinele au fost de aceea demontate la Kiel si transportate pe Elba pana la Dresda. De aici au fost iarasi partial demontate si duse cu camioane speciale la Ingolstadt (Bavaria), pe Dunare, pana la portul Constanta de la Marea Neagra. Dat fiind ca submarinele au fost scufundate fara ca turcii sa vada acest lucru, locatia lor a fost un mister pana in momentul in care Kolay a facut descoperirea sa, ajutat de o harta realizata de Rudolf Arendt (foto dreapta), fostul capitan al lui U-23. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.