Asa cum anuntam, raportul intermediar pe justitie este un amestec foarte atent dozat de laude generale si critici punctuale, asa cum era de asteptat de la un document menit sa atraga atentia autoritatilor romane asupra domeniilor care pun inca proble
Asa cum anuntam, raportul intermediar pe justitie este un amestec foarte atent dozat de laude generale si critici punctuale, asa cum era de asteptat de la un document menit sa atraga atentia autoritatilor romane asupra domeniilor care pun inca probleme, in asteptarea evaluarii finale care va fi facuta in luna iunie, prefatand raportul final de concluzii ce va fi dat publicitatii in luna iulie a acestui an.
Critici moderate
"Comisia recunoaste efortul facut de Romania pentru a produce un Plan de Actiune detaliat intr-un mod profesionist si de a-l discuta cu societatea civila. Elaborarea si adoptarea la timp a Planului de Actiune, care a necesitat un efort concertat si mobilizarea de resurse considerabile intr-o perioada scurta de timp, reflecta angajamentul ferm al autoritatilor romane". Dar, in conferinta de presa de la Bruxelles, Mark Grey, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a asemuit toata situatia cu un meci de fotbal in care prima repriza a fost destul de nesatisfacatoare, se spera ca cea de-a doua va fi mai buna si nu se doreste sa se ajunga la prelungiri sau la departajare prin lovituri de pedeapsa.
Ce a fost nesatisfacator?
Problema majora ramane cea a luptei cu coruptia la nivel inalt "unde nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare". Celelalte obiectii, adica "situatia din teren care da nastere la preocupari", sunt sintetizate astfel: "Exista intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, infiintarea ANI si in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru lupta impotriva coruptiei la nivel local. In special, Romania ar trebui sa sporeasca eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt si ar trebui sa-si intareasca eforturile pentru a mentine stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie din Romania".
In fine, la capitolul "lupta impotriva marii coruptii", se face referire la cauzele "care implica fosti ministri sau ministri aflati in functie...restituite procuraturii de catre instante din cauza unor erori procedurale. Acest lucru, pe langa chestiunea imunitatii, a provocat dezbateri si controverse considerabile. Nu este clar daca motivatia instantelor inseamna ca probele sunt inadmisibile, facand necesare noi anchete, sau inseamna ca procuratura poate rectifica situatia, fara a fi necesara reinceperea procedurilor".
Limba romana- in bataie de joc
Raportul a fost distribuit in sala de presa a Comisiei Europene si in limba romana, limba oficiala a Uniunii Europene. O rusine! Pe langa traducerea opintita, nu stiu daca voit sau nu, cei din serviciul de care raspunde direct Comisarul roman Leonard Orban n-au gasit un soft in Word cu diacritice sau/si nu au programat imprimantele in mod corespunzator, astfel incat textul este plin de patratele in loc de "s" si "t". Pe domnul Orban stim ca n-are de ce sa-l preocupe modul in care apar textele oficiale in propria sa limba. N-ar fi de demnitatea sa, la salariul urias pe care-l primeste, sa se ocupe de prostii minore, cum ar fi textele in limba romana. Ca atare, la cerere, redactia noastra ii pune la dispozitie, gratuit si fara nici un fel de alte obligatii conexe, softul necesar pentru imprimarea de texte in limba romana. Daca ai nostri ne trateaza in batjocura, apoi de ce altii sa nu priveasca la relatia cu Romania ca la un meci de fotbal?
Geoana da vina pe Basescu si Tariceanu, Boc pe PSD
Presedintele PSD Mircea Geoana i-a acuzat ieri pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca sunt direct responsabili pentru criticile din Raportul Comisiei Europene. "Au adus grave prejudicii justitiei prin lupta lor permanenta pentru a o controla", a sustinut Geoana. Emil Boc, presedintele PD-L, sustine ca raportul pe justitie al Comisiei Europene confirma faptul ca Guvernul Tariceanu "este incapabil sa asigure reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei". In schimb, fostul ministru PNL de Justitie, Tudor Chiuariu, vede in DNA principalul vinovat pentru referintele critice din raport, deoarece lipsa unor rezultate convingatoare in combaterea la nivel inalt a coruptiei vizeaza dosarele in lucru la procurorii anticoruptie. (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.