VERDICT. COMISIA DE ETICA A UMF - Nici fals si nici uz de fals in cazul prof. Sorin Oprescu
Comisia de etica a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" a analizat documentele existente in dosarul medicului Sorin Oprescu, pentru oc

VERDICT. COMISIA DE ETICA A UMF - Nici fals si nici uz de fals in cazul prof. Sorin Oprescu
Comisia de etica a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" a analizat documentele existente in dosarul medicului Sorin Oprescu, pentru ocuparea pozitiei de profesor universitar, si a ajuns la concluzia ca: "Nu exista nici un element care sa sugereze sau sa se incadreze in notiunea de fals si nici in uz de fals".

"Dosarul indeplineste in mod incontestabil criteriile de la data respectiva, fiind apreciat in mod unanim de toti membrii comisiei cu un punctaj mult peste baremul necesar. Noi nu am regasit nici un fals in materialele pe care le-am analizat sau vreun material care sa ridice suspiciunea de a fi un fals", a declarat presedintele Comisiei de etica, prof. dr Mircea Diculescu.

Membrii comisiei au remarcat insa "o superficialitate in intocmirea dosarului de concurs". In acest sens, raportul Comisiei de etica, aprobat ieri de Senatul UMF, precizeaza: "Nu intotdeauna titlul lucrarii este complet si perfect superpozabil cu titlul din baza de date internationale. Nu sunt prezentate in toate materialele atat numarul, cat si volumul unde au fost publicate. Nu intotdeauna este respectata ordinea materialelor si niciodata nu au fost precizate paginile intre care au fost publicate".

De asemenea, membrii Comisiei de etica au observat multiple neclaritati in metodologia de concurs in ceea ce priveste modalitatea de redactare clara si explicita a memoriului referitor la articolele publicate. Din pacate, unele dintre aceste neclaritati generatoare de ambiguitati exista si in actuala metodologia de concurs.

Membrii Comisiei de etica sunt de parere ca trebuie modificata metodologia de concurs prin formularea de criterii precise, care sa nu mai permita interpretari, si folosirea dosarelor, cu scopul de a ataca persoane intr-un moment sau altul, cum ar fi, in cazul medicului Sorin Oprescu, alegerile la UMF Carol Davila.
Prof. dr Mircea Diculescu este de parere ca asemenea episoade nu fac rau corpului medical, nici UMF, ci "fac rau pacientului".

Inca de la aparitia in presa a acuzatiilor de fals, prof. Sorin Oprescu le-a respins, afirmand ca este o "mistificare a adevarului in legatura cu portofoliul de lucrari stiintfiice elaborate, comunicate si publicate. Nu am trait nici cu falsitate si nici cu golanie, iar miile de bolnavi care au scapat de mana mea, alea nu au fost operatii false".

Dosarul profesorul Sorin Oprescu nu este primul semnalat de presa. In ultimii ani i s-au adus acuzatii prof. dr Mircea Beuran, pentru plagiat in lucrarea "Ghidul medical de garda". Alaturi de prof. dr Mircea Beuran, in acest caz au fost implicati profesorii Dan Tulbure, Ionel Sinescu, Constantin Popa, Daniela Bartos. Nici in acest dosar nu s-a dovedit plagiatul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.