Ministerul Comunicatiilor intentioneaza sa introduca standardul OpenID pentru “eficientizarea activitatilor din domeniul e-Guvernarii”. Este vorba de o tehnologie care permite accesarea paginilor de internet prin introducerea unui cod d
Ministerul Comunicatiilor intentioneaza sa introduca standardul OpenID pentru “eficientizarea activitatilor din domeniul e-Guvernarii”. Este vorba de o tehnologie care permite accesarea paginilor de internet prin introducerea unui cod de identificare (ID) creat la un furnizor de servicii de garantie de identitate(operator de telefonie sau institutie de credit). Se elimina, astfel, obligativitatea unui cod de identificare si a unei parole furnizate de o institutie sau alta.
“Cand accesezi o pagina web a unei primarii si vrei sa depui o cerere sau vrei sa achiti un impozit sau o taxa, operatorul sau banca devine garant si certifica autenticitatea persoanei prin intermediul unui cod de identificare”, a declarat la un seminar secretarul de stat in MCTI, Constantin Teodorescu. “Furnizoare de garantie de identitate sunt institutiile care detin informatii si posibilitati de identificare a persoanei: bancile, respectiv operatorii de telefonie fixa si mobila. Pentru un abonament, cetateanul trebuie sa ii prezinte operatorului actele locuintei si cartea de identitate”, a adaugat Teodorescu. De aceasta tehnologii nu pot beneficia utilizatorii de telefonie mobila cu cartele pre-paid, majoritari printre clientii mobililor. Totusi, exista o solutie si pentru cartelisti. Sa se prezinte la ghiseul operatorului, inarmat cu buletinul sI numarul de telefon, dupa cum ne-a declarat Teodorescu.
Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil si Romtelecom, precum si Bancpost si-au exprimat intentia de a introduce standardul OpenID pe piata romaneasca. “Vodafone deja a efectuat o serie de teste, la fel si Cosmote”, spune secretarul de stat.
Clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 34,8% din baza totala de clienti a Vodafone Romania, iar cei ai serviciilor preplatite, 65,2%, in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2007. La Cosmote, procentul cartelistilor este de 85%.
In privinta furnizorului de garantie bancar, pe de o parte un client poate primi codul de indentificare daca are cont (de orice fel), pe de alta parte, institutia trebuie sa ofere Internet banking. Ministerul pregateste un act normativ de reglementare a activitatii furnizorilor de servicii de garantie de identitate, document care ar putea fi adoptat in termen de doua sau trei luni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.