Actionarii Yahoo nu mai sustin ideile sefuluiOferta de preluare a Yahoo! Inc. de catre gigantul Microsoft Corp., care a oferit 44,6 miliarde de dolari pentru companie, continua sa aiba reactii majore in lumea IT, dar si in lumea afacerilor. Dupa apar
Actionarii Yahoo nu mai sustin ideile sefuluiOferta de preluare a Yahoo! Inc. de catre gigantul Microsoft Corp., care a oferit 44,6 miliarde de dolari pentru companie, continua sa aiba reactii majore in lumea IT, dar si in lumea afacerilor. Dupa aparitia ofertei de la Microsoft, actiunile Yahoo s-au apreciat cel mai mult la Bursa, acestea erau tranzactionate pe Piata Nasdaq, la un pret de 28,38 de dolari pe actiune, in crestere cu 9,20 de dolari pe actiune de la nivelul de 19,18 dolari, cat era inainte de aparitia cererii nesolicitate din partea Microsoft.
Jerry Yang, care a intentionat sa-si conduca echipa de la Yahoo catre victorie, ar putea afla ca investitorii ar fi tentati sa faca echipa cu cei de la Microsoft. Cei de la Microsoft au spus ca oficiali de la Yahoo au refuzat oferta de anul trecut, preferand sa atace in mod independent liderul de cautari pe Internet Google Inc., tactica adoptata de Yang. Insa in urma randamentului actiunilor Yahoo de dupa oferta Microsoft, investitorii nu mai imbratiseaza aceasta strategie si cred ca promisiunile lui Yang sunt in van, in ceea ce priveste intarirea companiei pentru a-si depasi rivala Google.
Robert Doll, director de investitii al BlackRock Inc din Preston, New Jersey, spune ca "e greu sa te uiti in ochii actionarilor si sa le spui ca aceasta nu are logica", facand referire la oferta de preluare de la Microsoft, si a adaugat ca "Yahoo nu are prea multe optiuni de rezolvare a problemelor", mai ales intr-o perioada mai dificila a companiei. Oferta Microsoft vine la doar 3 zile dupa ce Sunnyvale, o companie parte a Yahoo cu sediul in California, a anuntat o scadere a profitului pe trimestrul al patrulea din anul fiscal abia incheiat, informeaza Bloomberg.Google ataca posibila fuzionare intre Microsoft si YahooGoogle Inc a ripostat duminica la oferta facuta de Microsoft pentru preluarea Yahoo Inc, acuzand compania Microsoft ca incearca sa isi extinda monopolul de software pentru computere in domeniul Internetului, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Vicepresedintele si reprezentantul legal al companiei Google, David Drummond, a scris intr-un articol aparut pe un blog ca o combinatie intre Microsoft si Yahoo ar putea submina concurenta pe Internet si le-a cerut membrilor Consiliilor de Administratie sa impiedice fuziunea. Compania Microsoft nu a putut fi contactata imediat pentru a raspunde declaratiilor reprezentantului Google. Google considera ca o posibila fuzionare intre cele doua companii ar ridica probleme antitrust. Drummond a comentat ca puterea companiei Microsoft se bazeaza pe zeci de ani de monopol al sistemului de operare Windows, folosit pentru majoritatea computerelor personale, si pe monopolul Internet Explorer, care este principalul program folosit de consumatori pentru navigarea pe Internet.
Fuziunea propusa de Microsoft cu Yahoo ar combina primii doi furnizori de e-mail, de mesagerie instant si de portaluri de Internet, ce reprezinta un punct de plecare pentru sute de milioane de utilizatori ce cauta informatii pe Internet. Reprezentantul Google a adaugat ca Microsoft ar putea incerca sa favorizeze serviciile Microsoft si Yahoo prin directionarea utilizatorilor spre pagini de Internet pe care le detin in loc sa permita clientilor sa aleaga surse concurente. "Ar putea o combinatie intre cele doua companii sa se foloseasca de avantajele unui monopol al software-ului pentru computere personale pentru a limita posibilitatea consumatorilor de a accesa e-mail-ul, mesageria instant sau serviciile de Internet furnizate de concurenta?", a mai scris Drummond pe pagina de Internet http://googleblog.blogspot.com/. In cadrul unei conferinte ce a avut loc vineri, conducerea Microsoft a transmis ca Google, nu propria companie, este cea pe care regulatorii antitrust ar putea-o impiedica sa cumpere Yahoo Inc, in contextul in care Google domina sectorul de cautare pe Internet. Conducerea Microsoft a argumentat pe baza statisticilor din industrie care arata ca Google detine 75% din cota de piata a motoarelor de cautare pe Internet, in timp ce Yahoo are o cota de 16% si Microsoft de 3%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.