IGNORANTA - Grecii de la Sometra Copsa Mica isi bat joc de Romania
Cand e vorba de propriile lor buzunare, cum este cazul taxei auto pe care vor sa ne-o vare pe gat, numai pentru a-si mai rotunji ei veniturile, politicienii nostri devin foar

IGNORANTA - Grecii de la Sometra Copsa Mica isi bat joc de Romania
Cand e vorba de propriile lor buzunare, cum este cazul taxei auto pe care vor sa ne-o vare pe gat, numai pentru a-si mai rotunji ei veniturile, politicienii nostri devin foarte "grijulii" cu starea mediului, cu sanatatea noastra etc. Cand e vorba de interesul general, al nostru, al copiilor nostri, cum esta cazul poluarii zilnice a mediului de catre marile combinate metalurgice, guvernantii nostri habar n-au de ce intampla. Practic, nici nu-i intereseaza.

Asa stau lucrurile in cazul combinatului metalurgic de la Copsa Mica, judetul Sibiu, care polueaza de ani buni, afectand totul in jur - oameni, plante, animale. Desi proprietarul societatii - Grupul Mytelleneos - refuza sa faca macar investitiile de mediu la care s-a angajat prin contractul de privatizare, autoritatile raman indiferente.

PROMISIUNI DESARTE. A trecut si anul 2007 si "investitorul strategic" de la Sometra Copsa Mica, Grupul Mytilineos nu a realizat nici una din principalele investitii promise prin contractul de privatizare. In anul 1998, atunci cand au cumparat de la AVAS societatea Sometra Copsa Mica, evident, la un pret mizerabil, grecii de la Mytilineos Holding s-au obligat, prin contract, sa investeasca in instalatii moderne, menite sa conduca la reducerea progresiva a emisiilor de pulberi cu continut de metale grele - zinc, plumb, cadmiu, precum si a celor de bioxid de sulf (SO2) pana la incadrarea in normele internationale. Concret, prin contractul de privatizare, Mytilineos Holding s-a angajat sa investeasca, inclusiv pentru rezolvarea problemelor de mediu, 15.497.000 USD, esalonat pe o perioada de cinci ani (1999-2003). Nici pana in ziua de azi, acestia nu si-au respectat angajamentele contractuale si continua sa polueze zona cu substante dintre cele mai nocive. Cu toate acestea, ei au primit an de an autorizatie de functionare de la autoritatile de mediu. Investitiile pentru fabrica de acid sulfuric (in care urmau sa fie colectate si valorificate noxele, care acum se arunca in atmosfera - n.r. ) insumau 3 milioane USD, termenul de realizare a obiectivului fiind 31 decembrie 2000.

Pentru ecologizarea haldei de zgura au fost prevazute doua masuri. Prima consta in ecologizarea actualei halde de depozitare a reziduurilor industriale. Valoarea acestei investitii se ridica la 964.000 USD, termenul de realizare fiind 31.12.2003. Cea de a doua masura consta in "realizarea unei noi halde ecologice pe un nou amplasament cu impermeabilizarea amprizei substratului, sistem de drenaj si colectare pentru ape meteorice ce percoleaza rampa, statie de neutralizare si denocivizare a apelor rezultate si evacuarea acestora intr-un curs de apa de suprafata". Valoarea acestei investitii se ridica la 1,2 milioane USD, iar termenul de realizare era data de 31 decembrie 2003.

TRECEA SULFINA... Asa cum spuneam, an de an, desi grecii nu si-au realizat angajamentele contractuale de investitii, ei au primit mereu amanari ale termenelor si prelungiri ale autorizatiilor de functionare. La un moment dat, mai exact in primavara anului 2007, insusi ministrul Mediului de la acea vreme, Sulfina Barbu, a descins cu mare tam-tam la Copsa Mica, amenintand ca daca patronii nu vor realiza investitiile, va dispune inchiderea fabricii. Oamenii locului s-au bucurat ca in sfarsit a venit cineva care va lua taurul de coarne si va da cu grecii de pamant. Ei, as! Nici pomeneala. Sulfina a plecat in aceeasi zi la Bucuresti, avea treaba cu asociatul sau la o firma care dadea... acorduri de mediu pentru constructiile din parcurile Bucurestilor, nimeni altul decat... seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, iar grecii si-au vazut de treaba (poluarea) lor. In ce tara traim?!

SI KORODI DOARME-N BOCANCI. Si actualul ministru al Mediului, "pustiul" de la UDMR (de unde i-or scoate astia?!) Attila Korodi, a fost la Copsa Mica, dar a facut-o si mai de oaie ca Sulfina. Astfel, in decembrie 2007, Korodi a fost invitat sa taie panglica la inaugurarea unei statii de monitorizare a calitatii aerului (vorba vine "inaugurare", statia functiona demult, dar nimeni nu lua in seama ce afiseaza). Ei bine, cu o zi inainte, patronii de la Sometra au inceput cica "o revizie" si au oprit productia cea mai poluanta, pe care nu au pornit-o decat dupa plecarea ministrului. Evident, acesta a tinut sa remarce ca, in ciuda a ceea ce i s-a spus pe la Bucuresti, "aerul in oras este chiar foarte curat". Asemenea magarii nu se faceau nici pe vremea lui Ceausescu.

TOATE GUVERNELE AU INCHIS OCHII. Practic, toate guvernele care s-au perindat prin Palatul Victoria in ultimii zece ani au stiut ce se intampla la Copsa Mica, dar au inchis ochii cu indiferenta. De exemplu, in sedinta Seanatului din 23 iunie 2003, senatorul Aron Belascu a facut o interpelare pe aceasta tema, cerand guvernului sa intervina, sa aplice legea. Redam pe scurt aceasta interpelare: "La Copsa Mica, Dumnezeu a lovit pentru cine stie ce pacat. O plimbare prin orasul Copsa Mica este o experienta ce poate fi traumatizanta(...) Peisajul este de cosmar. Un amestec de cenusiu cu negru, de rau cu foarte rau. Este o certitudine, este de notorietate faptul ca in intreaga zona si in comunele limitrofe, Axente Sever, Micasasa, Valea Viilor, Tarnava si chiar mai departe, pana in Medias, metalele grele, plumbul, cadmiul, nichelul, zincul, mercurul etc., care depasesc concentratiile maxime admise de peste 30 ori si in unele zone chiar de peste 100 de ori, fac ravagii. Mor cai, mor oameni, se nasc copii cu malformatii. (...) Aceasta SC Sometra, condusa de niste straini, mai ofera in jur de 400 de locuri de munca de care oamenii tin cu dintii, rezistand cu stoicism la conditiile inumane de munca si suportand batjocura la care sunt supusi de catre patronii greci, si nu numai sub aspectul salarizarii. Halal privatizare! (...) Domnilor guvernanti, aplecati-va cu toata responsabilitatea asupra acestei tragedii a neamului romanesc. E vorba de fibra sa biologica. Va obliga Constitutia Romaniei si juramantul de credinta pe care l-ati depus la investitura sa garantati dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica, la ocrotirea sanatatii poporului". Apelul disperat al senatorului Belascu i-a lasat rece pe guvernanti. Ca si numeroasele semnale trase de presa, inclusiv de Jurnalul National. Grecii de la Sometra Copsa Mica si fac in continuare mendrele, castiga milioane de dolari si polueaza tot ce misca in acea zona (candva, una dintre cele mai manoase zone de pe valea Tarnavei Mari).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.