Romanii pot avea parte din nou de inundatii in aceasta primavara, se arata in prognoza hidrologica prezentata, ieri, de reprezentanti ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor si ai Administratiei Nationale „Apele Romane&l
Romanii pot avea parte din nou de inundatii in aceasta primavara, se arata in prognoza hidrologica prezentata, ieri, de reprezentanti ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor si ai Administratiei Nationale „Apele Romane“. Pentru luna aceasta, hidrologii estimeaza debite sub mediile multianuale lunare, exceptand raurile Siret si Prut, ale caror debite vor depasi valorile normale. Problemele vor incepe sa apara abia in lunile martie si aprilie, cand debitele in general medii ale principalelor rauri vor avea valori peste medie. Desi se avertizeaza ca inundatiile pot surveni la jumatatea fiecareia dintre lunile martie si aprilie, autoritatile sunt echivoce in ceea ce priveste gravitatea acestora. „Se pot depasi cotele, dar noi nu spuneam ca vor fi inundatii catastrofale. Puteam avea inundari majore ale albiei, dar nu credem ca acestea vor fi un pericol pentru localitati“, a declarat directorul Institutului de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu. Acesta a apreciat ca avem de-a face cu asa-numitele inundatii de primavara care afecteaza in special zonele de deal si de munte, pe raurile mici sau pe treimile superioare ale raurilor mari. „Probabil ca se va ajunge cel mult la codul portocaliu, dar asta numai in cazul in care vom avea perioade foarte calde in care sa se topeasca brusc zapada, suprapuse cu perioade cu ploi abundente“, a mai spus Stanciu. In replica, directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane“, Marius Postelnicescu, a apreciat ca, avand in vedere debitele estimate, cresterile acestora nu vor determina inundatii, ci doar depasiri ale valorilor. La originea acestora sunt torentii si paraurile din zonele de deal si muntoase care pot fi opturate. In aceasta situatie se afla afluentii, in special cei ai raurilor Jiu, Bistrita, Muresul Superior, Somes, Tisa, Suceava.

Consiliile locale, responsabile cu viiturile


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.