VIZITA FULGER - Proaspat casatorit, presedintele Frantei si-a lasat sotia acasa
Vizita presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, primul sef de stat francez care ne viziteaza dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, s-a caracterizat pr

VIZITA FULGER - Proaspat casatorit, presedintele Frantei si-a lasat sotia acasa
Vizita presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, primul sef de stat francez care ne viziteaza dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, s-a caracterizat printr-o durata scurta, de numai cinci ore, si prin semnarea unui "Parteneriat strategic" intre cele doua tari.

Contextul in care are loc vizita este legat in primul rand de traditia relatiilor franco-romane - francofonia fiind "un argument in sine" al presedintelui Nicolas Sarkozy care l-a determinat sa vina la Bucuresti, dupa cum el insusi a tinut sa sublinieze inca de la inceputul conferintei de presa comune cu presedintele Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni. In al doilea rand, Sarkozy a venit hotarat sa "dinamizeze", dupa cum declarase, deopotriva, presei franceze si celei romane, anterior vizitei sale, relatiile traditionale intre cele doua tari, mai ales in perspectiva preluarii in iulie a Presedintiei semestriale a UE de catre Franta. "Tin sa multumesc domnului presedinte Nicolas Sarkozy pentru informarea pe care mi-a facut-o cu privire la prioritatile Frantei in presedintia sa si, cu aceasta ocazie, va pot informa ca Franta va avea tot sprijinul Romaniei, in calitate de stat membru, pentru realizarea integrala a obiectivelor presedintiei sale", a declarat Basescu.

TEME PRINCIPALE. Presedintele nostru a mai explicat ca "parteneriatul strategic" pe care l-au semnat cei doi sefi de stat "acopera domenii prioritare ale relatiilor bilaterale si as enumera dialogul politic, parteneriat in dezvoltare economica. De asemenea, relatia noastra strategica va include mobilitate universitara si stiintifica, libera circulatie a persoanelor, aparare si securitate la nivel european. Cam acestea sunt principalele teme, in linii mari, principalele aspecte ale parteneriatului strategic. Va asigur ca Romania va fi un partener de exceptie in relatia cu Franta si ca vom face ca acest parteneriat, cu o valabilitate de cinci ani, sa devina o realitate, in urma foii de parcurs, asa cum ea va fi convenita de cele doua guverne". La randul sau, Sarkozy a tinut sa sublinieze ca "Romania este o tara care conteaza in Europa, fiind a 7-a tara dupa populatie, iar noi, Franta, reprezentam al treilea partener comercial al Romaniei. I-am spus presedintelui Traian Basescu ca, daca Romania este membra de numai un an (a UE - n.r.), asta nu inseamna ca are mai putine drepturi la cuvant decat celelalte".

DESPRE CORUPTIE... TACERE. Intrebat despre lipsa unor acorduri comerciale in timpul acestei vizite, pe care agentia franceza AFP, citand surse de la elysee, le punea pe seama ingrijorarii Frantei in legatura cu coruptia din Romania, Sarkozy a tacut. Si-a notat intrebarea, insa l-a lasat pe Traian Basescu sa raspunda. "Cred ca este vorba despre o speculatie a presei din Romania. Presedintele Romaniei, prin Constitutie, nu poate semna contracte comerciale. Am convingerea ca nici presedintele Frantei nu poate. Noi avem misiunea sa stimulam zone de dezvoltare a relatiilor economice, nicidecum sa semnam contracte comerciale", a raspuns Basescu.

Sarkozy a preferat sa raspunda doar la partea legata de semnarea acestui acord cu Romania, ca prima tara. "Romania este o tara francofona. Franta s-a aflat intotdeauna alaturi de Romania in demersul de aderare la UE, pentru ca Romania este o tara foarte importanta (...) si atunci de ce sa nu semnam acest parteneriat strategic? Romanii au fost primii disponibili sa semneze acest parteneriat strategic", a explicat el.

IRITAT. Presedintele francez s-a enervat insa cand ziaristul de la Le Monde l-a intrebat despre caderea pe care o inregistreaza in sondaje. "As fi vrut sa am o intrebare mult mai buna. Dumneavoastra insiva ati spus ca nu exista motive prea bune pentru asta, asa ca daca aveti o intrebare mai buna, chiar as fi interesat sa raspund", l-a repezit el pe reporter.

PREMIERA. Sarkozy, primul presedinte francez care vine in Romania dupa aderarea la UE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.