INTERNET - Tot mai multi romani aleg Firefox
In Romania, browserul de internet Mozilla Firefox detine o cota de piata peste media europeana. Internet Explorer este lider detasat in acest domeniu, chiar daca versiunea 7 nu reuseste sa se impu

INTERNET - Tot mai multi romani aleg Firefox
In Romania, browserul de internet Mozilla Firefox detine o cota de piata peste media europeana. Internet Explorer este lider detasat in acest domeniu, chiar daca versiunea 7 nu reuseste sa se impuna in randul internautilor.

Stim ca romanii au acces la internet cam... din trei in trei. Din punctul asta de vedere, tara noastra e una dintre codasele Europei. Internautii nostri se dovedesc in schimb destul de sincronizati cu tendintele atunci cand vine vorba despre browserul folosit. La nivel european, cota de piata a Mozilla Firefox se inscrie pe o curba ascendenta, in timp ce principalul concurent, Internet Explorer, desi isi mentine un avantaj considerabil, pierde usor teren.

Mozilla Firefox este un browser open source, care poate fi descarcat gratuit de pe internet. Nu stim cat de motivant este acest aspect pentru un internaut roman, in conditiile in care "piratarea programelor (...) a creat prietenia romanilor cu calculatorul" (Traian Basescu). Institutul de sondaje pe internet XiTi Monitor indica faptul ca, la sfarsitul anului trecut, 28% dintre accesarile internetului in Europa se faceau prin intermediul browserului Firefox. Procentul pentru tara noastra era de 32,9%, fiind in primele zece tari europene din acest punct de vedere. Tarile in care este cel mai folosit sunt Finlanda (45,4%), Slovenia (44,6%) si Polonia (42,4).

UPGRADE. Internet Explorer are o popularitate de doua ori si jumatate mai mare decat principalul competitor, chiar daca in ultima luna a anului trecut a avut putin de suferit, pierzand aproape un punct procentual la acest capitol. Cea mai recenta versiune a sa, IE 7, nu reuseste sa se impuna in randul internautilor. Mai putin de jumatate din adeptii sai (46%) folosesc ultima versiune a browserului, in timp ce fanii Firefox au fost mai prompti cu upgrade-ul: 93% dintre ei utilizeaza versiune 2, cea mai recenta. In cateva luni este asteptata lansarea Mozilla Firefox 3, fiind disponibila deocamdata versiunea beta a acestui browser.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.