Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri, dupa intalnirea cu reprezentantii CNSAS, ca va incerca sa gaseasca o formula juridica, concretizata probabil intr-o Hotarare de Guvern, care sa permita institutiei sa functioneze in continuare, se arata
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri, dupa intalnirea cu reprezentantii CNSAS, ca va incerca sa gaseasca o formula juridica, concretizata probabil intr-o Hotarare de Guvern, care sa permita institutiei sa functioneze in continuare, se arata in comunicatul de presa al Guvernului.
Şeful Executivului a adaugat ca ulterior va fi promovata o Ordonanta de Urgenta care sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale si care sa dea Justitiei atributul de a judeca daca o persoana a fost sau nu informator ori colaborator al fostei Securitati. "Ma bucur ca am avut un punct de vedere unanim in aceasta chestiune cu reprezentantii Colegiului. Nu as vrea ca Romania sa dea un exemplu negativ si, dupa 18 ani de la caderea comunismului, in plin proces de dezarhivare, de desecretizare, sa ne oprim", a declarat primul-ministru.
Prim-ministrul Tariceanu a subliniat ca CNSAS a avut o activitate importanta si a dat posibilitatea accesului la propriul dosar de securitate cetatenilor care au cerut acest lucru. "Este obligatia mea sa caut in continuare o solutie ca aceasta activitate a CNSAS sa continue, ca dosarele sa ramana in cadrul unei institutii publice, si nu sa revina in zona SRI sau Armata, unde accesul era practic imposibil pentru cetateni.
Doresc foarte mult ca Romania sa nu faca nota discordanta fata de celelalte tari foste comuniste, in care activitatea de deconspirare si de acces neingradit la dosarele fostei Securitati a reusit a fi dusa pana la capat", a afirmat seful Executivului.
Raspunzand unei intrebari, primul-ministru a precizat ca CNSAS nu va trece in subordinea Guvernului.
La finalul BPN de ieri, presedintele PD-L , Emil Boc a declarat ca se pronunta in favoarea continuarii activitatii Consiliului. Liderul PD-L a spus ca CNSAS trebuie sa fie nu doar singurul depozitar al dosarelor fostei Securitati, ci si unica institutie care inainteaza Justitiei documentatia pentru ca instantele sa se pronunte pe cazurile de colaborare cu Securitatea.
Legat de aceasta preoblema, presedintele PD-L solicita Guvernului sa emita o Ordonanta de Urgenta care sa vizeze reorganizarea Consiliului, astfel incat aceasta lege sa fie publicata in Monitorul Oficial in acelasi timp cu publicarea deciziei Curtii Constitutionale „pentru ca nu exista vid legislativ”.
Boc a sustinut ca „alianta PNL-PSD-PC vrea dosarele de la CNSAS, pentru a bloca accesul acestei institutii la dosarele unor politicieni, magistrati”. El a mai spus ca i se pare „straniu” ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au trimis niciun punct de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Dan Voiculescu”.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca aceasta institutie trebuie sa-si continue datoria, rolul moral si politic. Toti candidatii va trebui sa treaca prin filtrul CNSAS, a mai adaugat liderul PSD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.