Guvernul va emite o hotarare prin care va permite Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa functioneze in continuare, fara a fi trecut in subordinea Guvernului, iar ulterior va aproba o ordonanta de urgenta care va tine co
Guvernul va emite o hotarare prin care va permite Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa functioneze in continuare, fara a fi trecut in subordinea Guvernului, iar ulterior va aproba o ordonanta de urgenta care va tine cont inclusiv de hotararea Curtii Constitutionale, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu dupa o intalnire cu membrii Colegiului CNSAS. Primul ministru a aratat ca decizia Curtii Constitutionale trebuie avuta in vedere, dar a precizat ca nu doreste ca Romania sa faca nota discordanta fata de fostele tari comuniste in ceea ce priveste dosarele Securitatii. La randul lui, Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului, a precizat ca ordonanta de urgenta, elaborata prin consultarea partidelor politice, va reglementa viitoarea Lege a CNSAS. Tot Ticu Dumitrescu a declarat, zilele trecute, ca la CNSAS sunt circa 2 milioane de dosare care contin si nume de magistrati. Imediat dupa decizia Curtii Constitutionale de scoatere in afara Legii a CNSAS, liberalii au lansat ipoteza potrivit careia CNSAS ar putea intra, prin Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, in su bordinea Guvernului. Supozitia a fost lansata de cosilierul pe probleme de securitate al premierului Marius Oprea.

Dinescu sceptic
Un alt membru al Colegiului, Mircea Dinescu, a aratat ca actualul Consiliu isi va pastra atat denumirea, cat si sediul, iar cetatenii vor avea in continuare drept de acces la propriul dosar. Totusi, Mircea Dinescu s-a aratat sceptic in privinta viitorului CNSAS. El a precizat ca Tariceanu a venit, ieri, de fapt la parastasul Consiliului de Studiere a Arhivelor Securitatii, institutie, care va fi dusa la „fiare vechi“. „Cand se face un vapor si se inaugureaza, se da cu o sticla de sampanie si merge in larg. Ei bine, vaporul va fi trimis la fier vechi“, a completat Dinescu, referindu-se la soarta CNSAS. Presedintele Ladislau Csendes a anuntat ca membrii Colegiului isi vor continua activitatea, fara a mai da insa verdicte de politie politica.

Cerere de revocare


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.