REACTII - Solutii pentru a pastra accesul la dosare
Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca Guvernul va emite o hotarare care sa permita functionarea CNSAS, in timp ce membrii Colegiului au cerut casarea deciziei CC privind neconstitutionalita

REACTII - Solutii pentru a pastra accesul la dosare
Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca Guvernul va emite o hotarare care sa permita functionarea CNSAS, in timp ce membrii Colegiului au cerut casarea deciziei CC privind neconstitutionalitatea Legii Ticu si rejudecarea cauzei.

Premierul Tariceanu a discutat ieri cu reprezentantii institutiei despre situatia creata in urma deciziei Curtii Constitutionale prin care legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, fiind astfel admisa exceptia ridicata in procesul Dan Voiculescu - CNSAS. La intalnire au participat si consilierii premierului, Stejarel Olaru si Marius Oprea, care au sarcina ca impreuna cu un grup de lucru din care va face parte si Claudiu Secasiu din partea CNSAS sa gaseasca suportul legal pentru clarificarea situatiei Consiliului. Dupa discutii, Tariceanu a precizat ca CNSAS va continua sa functioneze in baza unei hotarari de guvern, ce va fi data, dupa care Executivul va elabora o ordonanta de urgenta prin care sa solutioneze aspectele de neconstitutionalitate invocate de Curtea Constitutionala. Surse guvernamentale spun ca, prin actul normativ care va fi emis maine, CNSAS isi va pastra atributiile de administrare a dosarelor fostei Securitati, dar nu va mai putea sa dea verdicte.

SOLUTIE. De altfel, premierul Tariceanu a mai spus ca va trebui cautata o solutie pentru ca activitatea CNSAS sa continue, iar dosarele sa ramana in cadrul unei institutii publice "si nu sa revina in zona SRI sau armata, unde accesul era aproape imposibil pentru cetateni in trecut". Aceasta solutie acceptata atat de premier, cat si de reprezentantii CNSAS a fost aceea ca membrii Colegiului Director al Consiliului sa dea constatari si nu decizii de colaborare, pe baza carora vor fi sesizate instantele de la care vor primi solutionarea finala. Tariceanu a mai precizat de asemenea ca CNSAS nu va intra in subordinea Guvernului, iar colectivul important de cercetatori ai Consiliului trebuie sa continue "un proces incheiat in alte tari, foste comuniste". "N-as vrea ca Romania sa dea exemplu negativ si la 18 ani de la caderea comunismului, in plin proces de dezarhivare, de desecretizare, mai bine spus, sa ne oprim", a declarat premierul.

Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a precizat ca primul-ministru si-a exprimat dorinta, in cadrul discutiilor, ca institutia sa isi pastreze denumirea si sediul actual, iar accesul la dosarele de Securitate sa continue. "Dreptul Colegiului de a da decizii ramane deocamdata suspendat si se va reface legea in 45 de zile. Noi am discutat de principiu sa le spunem constatari in loc de decizii, iar totul sa mearga in justitie", a explicat alt membru al Colegiului, Cazimir Ionescu. Dinescu a completat ca, potrivit viitorului act normativ, constatarile CNSAS vor fi facute publice imediat, spre deosebire de deciziile de politie politica de pana acum care trebuia in prealabil sa epuizeze toate caile de atac. "S-a hotarat ca presa sa aiba acces direct la acel dosar", a mai spus Dinescu. Colegiul va coordona activitatea CNSAS, dar rolul sau va fi unul incert in perioada urmatoare, dupa cum a aratat Cazimir Ionescu.

PROPUNERE DE LA ARHIVISTI. Un organism interesat de situatia CNSAS si a documentelor detinute este si Federatia Arhivistilor din Romania. "In cazul in care statutul legal al CNSAS nu va mai permite acestei institutii sa detina arhiva preluata pana acum, FAR solicita ca aceste fonduri/fragmente de fonduri arhivistice sa fie transferate de indata in custodia Arhivelor Nationale, urmand ca, prin decizie a autoritatilor in drept, sa li se stabileasca regimul de acces si cercetare", propune Federatia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.