Hotararea a fost luata deoarece interesele Camerelor sunt contrareCamera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a luat ieri decizia de a se retrage din randul membrilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Principalul mot
Hotararea a fost luata deoarece interesele Camerelor sunt contrareCamera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a luat ieri decizia de a se retrage din randul membrilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Principalul motiv care a dus la aceasta hotarare a fost cererea fara temei legal a Camerei Nationale, prin presedintele Mihail Vlasov, de restituire de catre CCIB a intregului sau patrimoniu pe motiv ca s-ar afla ilegal in posesia acesteia.
Pe 17 ianuarie, solicitarea CCIR adresata Camerei Bucurestiului a fost supusa dezbaterii Colegiului de Conducere prin care s-a decis in unanimitate ca bunurile mobile si imobile din patrimoniul CCIB, organizatie infiintata de Principele Alexandru Ioan Cuza si care functioneaza fara intrerupere din 1868, sunt dobandite si detinute legal si nu se pune problema vreunei restituiri. De asemenea, Colegiul de Conducere a constatat ca CCIB face parte dintr-o Camera Nationala care are interese contrare cu Camera Bucurestiului si a decis renuntarea la calitatea de membru al acesteia din urma, calitate dobandita prin Declaratia de Aderare formulata in temeiul art. 25(2) din Legea nr. 335/2007. "Nu putem ramane membri ai unui sistem cameral care este ghidat de interese de grup lipsite de reprezentativitate pentru mediul de afaceri.
Daca Camera Nationala ne vrea patrimoniul, sa o faca in justitie", ne-a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Ştefan Popa. "Este ilegala cererea CCIR, deoarece Camera Nationala nu a avut niciun fel de contributie la activitatile intreprinse de Camera Capitalei, situatia fiind chiar inversa", a mai adaugat acesta. Conform celor declarate de Ştefan Popa, interesele unor grupuri politice sunt conduse de 22 de presedinti ai Camerelor Teritoriale, care doresc sa detina toata puterea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. In afara acestui grup se afla cele mai mare Camere de Comert, cum ar fi cele din Bucuresti, Timisoara, Suceava, cat si altele.
Anul trecut, 35% din exporturile tarii si 40-42% din importuri s-au efectuat prin intermediul Camerei Bucurestiului. De asemenea, 20% din investitiile directe straine s-au facut in zona Bucuresti-Ilfov, iar 25% din comertul de retail se face in Bucuresti. In opinia presedintelui CCIB, principalul motiv de disputa este centrul de expozitii Romexpo, unul dintre cele mai reprezentative din Europa, pe care premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul pentru IMM vor sa-l demoleze.Retragerea nu este una completaCamera de Comert si Industrie Bucuresti nu renunta la colaborarea cu Camera Nationala si cu intregul sistem cameral si va continua sa dezvolte punctual, pe pozitii egale, pe baze democratice si transparente, in interesul comunitatii oamenilor de afaceri, relatiile deja existente. "Nu ne vom retrage complet, am increderea ca vom pastra colaborarea cu CCIR pentru a sprijini oamenii de afaceri si proiectele aflate pe agenda Uniunii Europene", a mai declarat pentru Curierul National Ştefan Popa. "Urmarile desprinderii de Camera Nationala vor fi unele pozitive", mai afirma presedintele Camerei Capitalei.
Retragerea Camerei Bucurestiului din randul membrilor CCIR este menita sa evite apartenenta la un sistem in care se iau hotarari ce reprezinta doar interese de grup, lipsite de reprezentativitate pentru mediul de afaceri, se arata in comunicatul CCIB. Camerele judetene vor sa cheme in justitie CCIBCa urmare a comunicatului CCIB de retragere din randul membrilor CCIR, Camerele judetene au hotarat sa atace in justitie Camera Bucurestiului, pentru a-si recupera patrimoniul, deoarece “persoanele care au condus Camera Nationala in anul 2005 au dispus de acest patrimoniu impotriva intereselor sistemului cameral si impotriva legii”. Jumatate din averea sistemului cameral a trecut astfel in proprietatea unei singure camere de comert, fiind practic un "cadou" facut catre CCIB printr-o intelegere neortodoxa intre fostul presedinte al CCIR Victor Babiuc si actualul presedinte al Camerei Capitalei, Ştefan Popa, se sustine intr-un comunicat-replica al Camerei Nationale.
"Prin aceasta actiune au fost lezate atat interesele Camerei Nationale, cat si cele ale camerelor judetene", potrivit comunicatului CCIR. De asemenea, Camera de Comert a Romaniei considera ca este constitutional si corect ca justitia sa se pronunte la aceasta tranzactie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.