Lichiditate de doar 4,4 milioane euro
Strainii lipsesc, romanii asteapta
Piata pare ca se consolideaza la aceste niveluriPrima sedinta bursiera a saptamanii a fost marcata de o lichiditate foarte mica, ce nu reusit sa depaseasca 15 milioane de lei pe piata reglementata. Indicii au incheiat pe plus, cu cresteri de 1,3-1,6%. Cea mai importanta apreciere a fost inregistrata de BET-C, in crestere cu 1,65 procente.
Brokerii spun ca lipsa strainilor este din ce in ce mai acuta si se observa in lichiditatea modesta. In acelasi timp, romanii au depasit starea de panica, dar sunt marcati de o incertitudine ce ii impiedica sa ia decizii. Majoritatea tranzactiilor sunt facute de speculatori. Totusi, valorile pozitive si volatilitatea mare par sa indice inceputul unei perioade de consolidari.
"┼×edinta de ieri a fost una din acelea in care s-a speculat foarte mult, s-a cumparat si s-a vandut putin, daca tinem cont de tranzactiile intraday. Este o stare de incertitudine, de indecizie a investitorilor. Partea buna a fost ca nu s-a mai observat o panica asa de mare pe vanzare, investitorii nu au mai fost asa de panicati. Mai sunt cativa cumparatori care profita de aceasta indecizie si cumpara anumite actiuni la preturi mici. Piata pare ca incepe sa se mai consolideze, dar la valori foarte scazute", crede Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment trust.
"BVB a avut ieri o lichiditate foarte mica, cred ca a fost o lipsa aproape totala a ordinelor de cumparare. Totusi, pe tot parcursul zilei preturile au fost la valori pozitive. Piata a aratat de parca ar fi intr-o perioada de consolidare", ne-a declarat Adrian Ceuca.Luna trecuta, vanzarile strainilor au reprezentat 42% din totalIn luna ianuarie, intrarile strainilor la cumparare au reprezentat aproximativ 22% din totalul lichiditatii Bursei de Valori Bucuresti, in timp ce procentul vanzarilor a fost aproape dublu, 42%. Media tranzactiilor facute de nerezidenti luna trecuta a fost de circa 33 de procente, sub media de 41% a anului trecut. "Ponderea mai mica a nerezidentilor pe piata de capital romaneasca din luna ianuarie a fost cauzata in principal de turbulentele de pe pietele internationale. Strainii au preferat fie sa astepte o clarificare a situatiei, fie sa vanda", declara Razav Pasol, director Intercapital Invest.
Investitorii straini au vandut, in luna ianuarie la BVB, mai multe actiuni decat au cumparat, astfel incat soldul investitiilor nete a fost negativ, vanzarile depasind achizitiile cu 209,57 milioane lei, pe fondul scaderilor consemnate pe piata. Astfel, valoarea totala a titlurilor cumparate de catre nerezidenti s-a ridicat la 230 de milioane de lei (62,35 milioane de euro), in luna ianuarie, in timp ce vanzarile au fost in valoare de 439,58 milioane de lei (119,17 milioane de euro).Investitorii straini au lasat BVB deoparteLipsa strainilor de la Bursa a fost evidenta in tranzactiile foarte putine si modeste, pe fondul sentimentelor de panica ale rezidentilor.
"Ni se demonstreaza inca o data faptul ca strainii au un rol important in lichiditatea BVB si, mai ales, modul de lucru al nerezidentilor. Fondurile mari nu intra niciodata in panica, majoritatea prefera sa astepte in astfel de situatii. Unii au cumparat, altii au vandut. Cifrele indica faptul ca luna trecuta acestia au reprezentat circa o treime din totalul tranzactiilor. Practic, romanii au fost cei care au facut piata, pentru ca strainii asteapta si noi suntem lasati de capul nostru. Acest lucru s-a oglindit foarte bine in evolutia BVB din ianuarie. Romanii sunt lipsiti de experienta, sunt influentati foarte repede de panica, spre deosebire de investitorii din afara, care actioneaza pe fundamente solide. Aceasta stare de incertitudine va continua pana in momentul in care vor intra strainii la cumparare puternic si pana cand vom asista si la o maturizare a investitorilor romani", ne-a mai explicat Adrian Simionescu.