Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, ieri, dobanda de politica monetara cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, in conditiile in care majoritatea analistilor se astepta la o crestere de doar 0,5 puncte de baza.
De asemenea,
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, ieri, dobanda de politica monetara cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, in conditiile in care majoritatea analistilor se astepta la o crestere de doar 0,5 puncte de baza.
De asemenea, banca centrala a decis si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar.
Aceasta este a treia crestere consecutiva a dobanzii de politica monetara, incepand cu luna octombrie a anului trecut, primele doua fiind de cate 0,5 puncte procentuale.
Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al BNR a decis, in sedinta de ieri, sa mentina nivelul actual al rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta ale institutiilor de credit. In acelasi timp, BNR reafirma, intr-un comunicat de presa, continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Inflatia si alegerile "sperie" BNR
"Datele statistice indica mentinerea unei dinamici robuste a investitiilor, dar si cresterea in continuare a consumului intr-un ritm nesustenabil, ceea ce a contribuit la adancirea dezechilibrului extern", se arata in comunicatul BNR. "In contextul modificarii atitudinii fata de risc a investitorilor financiari, ca urmare a turbulentelor persistente de pe pietele internationale, evolutiile negative au fost asociate cu corectia semnificativa a cursului de schimb al leului, ce a avut loc in ultimele luni. In plan monetar se remarca ritmul alert de crestere a creditului in valuta, tendinta care, coroborata cu accentuarea si persistenta volatilitatii cursului de schimb al leului, implica potentiale riscuri pentru stabilitatea financiara. (...) Perspectiva pe termen scurt a inflatiei s-a inrautatit, in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de propagarea majorarilor de venituri ale populatiei si de cresterea cheltuielilor publice in perioada electorala, precum si al incertitudinilor referitoare la evolutia cursului de schimb al leului pe fondul persistentei tensiunilor la nivelul mediului economic international", se mai arata in comunicatul bancii centrale.
Credite mai scumpe si oxigen pentru leu
Dobanzile la credite vor creste, in perioada urmatoare, dupa deciziile BNR, masuri care se vor reflecta, pe termen scurt, si in aprecierea leului, considera analistii economici.
"Majorarea provizioanelor la imprumuturile in valuta arata ca banca centrala are o problema cu creditarea in valuta. Cresterea dobanzii la lei ar fi condus, probabil, la orientarea populatiei catre creditele in valuta, desi deprecierea din ultima perioada a speriat putin. Prin impunerea de costuri suplimentare, vor creste dobanzile la creditele in valuta", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, transmite Mediafax. Analistul ABN Amro Romania, Catalina Constantinescu, a explicat ca existenta unor conditii mai drastice de lichiditate pe plan international, alaturi de reducerea perspectivei ratingului pentru mai multe banci romanesti de catre Fitch Ratings, in urma diminuarii perspectivei calificativului Romaniei, vor conduce la majorarea costurilor de finantare.
"Pe termen scurt, leul se va aprecia, insa pe termen mediu se va deprecia, intrucat fundamentele economice sunt inca slabe. Ce incearca banca centrala prin celelalte masuri este atingerea altor probleme, precum limitarea deficitului de cont curent. Chiar si cu aceste masuri, este nevoie de politici fiscale si salariale mai restrictive. Am dubii ca masurile BNR vor avea efectul scontat", a spus senior economistul ING Bank, Nicolaie Alexandru Chisdeciuc.
Moneda nationala s-a apreciat puternic imediat dupa anuntul bancii centrale privind majorarea dobanzii de politica monetara. Cursul de referinta anuntat ieri de BNR a coborat cu 7,6 bani, la 3,6095 lei/euro. La momentul publicarii deciziei BNR, cotatiile afisate in piata se situau la 3,624 lei/euro, iar intr-o perioada foarte scurta nivelul de tranzactionare a coborat sub 3,6 lei/euro, pana la o minima de 3,5980 lei/euro. La acel moment, jucatorii straini au intrat in piata cu ordine de cumparare de valuta, ceea ce a inversat trendul din prima jumatate a zilei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.