Dobanda-cheie, urcata brusc la 9 procente
Leul a reactionat prompt si s-a apreciat puternic
Banca a aspirat 4,6 mld. lei la noua dobandaCriza fondurilor ipotecare americane cu grad de risc ridicat, asanumitele "subprime", datorita obligatiu
Dobanda-cheie, urcata brusc la 9 procente
Leul a reactionat prompt si s-a apreciat puternic
Banca a aspirat 4,6 mld. lei la noua dobandaCriza fondurilor ipotecare americane cu grad de risc ridicat, asanumitele "subprime", datorita obligatiunilor emise de acestea, care au fost cumparate cu asiduitate de marile banci ale lumii, ce vazusera in ele un nou El Dorado, continua sa faca victime pe tot globul. Una dintre acestea este moneda nationala, care de la o apreciere la 3 lei fata de euro, a coborat in urma cu doar cateva zile pana la 3,84 lei/euro. Daca la sfarsitul lui iunie trecut, BNR scadea dobanda sa de politica monetara la 7%/an si cumpara cantitati mari de valuta din piata, asa cum a recunoscut guvernatorul sau, pentru a deprecia leului, doar peste o luna nu a mai fost nevoie de interventii, atunci explodand bomba "subprime", dar si seceta care a lovit Romania, determinand o crestere accentuata a preturilor la alimente. Din acel moment BNR s-a vazut nevoita sa inceapa un proces invers, acela de crestere a dobanzii de politica monetara, pentru a frana deprecierea leului. Astfel, luna noiembrie a adus o dobanda de politica monetara de 7,50%, care a crescut in ianuarie la 8%, iar de ieri la 9%, nivel care nu a mai fost atins din august 2005, cand ea era de 12,50%.
Comunicatul de presa al C.A. al BNR preciza ca s-a decis, de asemenea, continuarea gestionarii ferme a lichiditatii, prin intermediul operatiunilor de piata, cat si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar.
In schimb, banca centrala a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, care se mentin la 20% pentru pasivele in lei si la 40% pentru cele in valuta.
Se poate spune ca decizia de ieri a fost una provocata si de atacurile speculatorilor pe piata valutara autohtona, care tinteau atat realizarea unor profituri imediate, cat si sa forteze mana bancii centrale. Astfel, la jumatatea lunii trecute, Eugen Dijmarescu afirma ca deprecierea rapida a leului fusese cauzata de atacurile speculative, iar Cristian Popa declara ca evolutia pietei era nesustenabila, precizand ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premisele unei aprecieri pe termen lung a monedei nationale.Banca centrala a atras alte 4,6 miliarde lei din piataPe langa cresterea dobanzii de politica monetara, BNR a adaugat si alte instrumente pe care le avea la dispozitie pentru a incetini ritmul de depreciere al leului, care pune in pericol atingerea tintei de inflatie, dupa ce anul trecut aceasta a fost ratata. Astfel, de cinci luni banca centrala sterilizeaza constant lichiditatea in exces din piata monetara, numai saptamana trecuta ea luand din piata 1,530 miliarde lei in depozite cu scadenta la o saptamana, la nivelul lunii ianuarie totalul ridicandu-se la 33 miliarde lei. Aceasta politica a continuat si ieri, cand banca centrala a atras alte 4,6 miliarde lei de la opt banci comerciale, in depozite cu scadenta la doua saptamani, la care va plati o dobanda de 9% pe an, egala cu noua dobanda de politica monetara anuntata de banca centrala, dupa ce in piata au intrat aproape 3,7 miliarde lei din depozitele atrase de BNR incepand din 21 ianuarie 2008 si care aveau scadenta pe 4 februarie.
Guvernatorul BNR declara de altfel ca banca centrala "nu mai pridideste" sa scoata din piata marea de lei, cauzata si de cheltuielile bugetare efectuate pe ultima suta de metri in 2007 si a ajuns sa organizeze chiar si cate doua licitatii pe zi la scadente diferite.
La randul ei, Trezoreria si-a inmultit in ianuarie emisiunile de titluri de stat, ea acceptand in ianuarie randamente maxime de 9,50% pentru bonurile cu scadenta la un an si de 9% pentru cele la sase luni, valori care indicau perspectivele unei majorari importante a dobanzii de catre BNR.
Trebuie remarcat faptul ca, de la inceputul acestui an, oficialii BNR au trecut la o puternica ofensiva pe plan mediatic, modalitate care fusese folosita cu parcimonie in anii precedenti. Astfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala foloseste acum instrumentele utilizate si in vara lui 2007, cand leul se aprecia prea rau, dar de aceasta data in sens invers, afirmand ca va continua sa parieze pe leu si ca institutia pe care o conduce se va bate cu "sabii de otel" pentru atingerea tinei de inflatie.Decizia BNR va scumpi crediteleCe efect va avea decizia de ieri a BNR? Cu certitudine, leul va deveni mai atractiv pentru fondurile speculative sau de hedging, care vor gasi din nou in Romania un taram al randamentelor ridicate.
Pentru romani insa se vor inaspri conditiile de imprumut atat in moneda nationala, urmare a cresterii dobanzilor, cat si in valute, la conditiile mai grele de creditare externe adaugandu-se si majorarea costurilor bancilor prin modificarea provizioanelor, care se vor reflecta direct in ratele clientilor.
Asupra leului vor continua insa sa existe presiuni mari, avand in vedere ca acest an este unul electoral, in care cu siguranta ca vor aparea diverse "pomeni".
Pe de alta parte, asa cum se arata si in comunicatul de presa al BNR, o puternica presiune va veni din partea deficitului extern, care "se plaseaza la niveluri dificil de sustinut in contextul incertitudinilor crescute ce afecteaza mediul economic international, iar stimularea economisirilor reprezinta o masura fundamentala de corectie pe termen mai indelungat a deficitului extern prin insasi reducerea treptata a dezechilibrului dintre investitii si economisiri".
Reactia de ieri a pietei valutare a fost una normala, cotatiile euro coborand pentru scurt timp pana la 3,6050 lei, fata de o deschidere in jurul valorii de 3,66 lei, cursul mediu fiind anuntat la 3,6095 lei, fata de 3,6854 lei, vinerea trecuta. Apropierea euro de pragul de 3,6 lei nu a fost una de durata, acesta revenind spre nivelul de 3,6 lei.
"Miscarile cotatiilor nu au fost unele neobisnuite, leul beneficiind si de evolutia celorlalte monede din regiune, in special cea poloneza, afirma un dealer bancar.
Dupa anuntul BNR au urmat reglari ale pozitiilor in piata, majoritatea fiind long pe leu.
Pentru perioada urmatoare vad cursul euro plasandu-se in jurul valorii de 3,55 lei, dar va fi un proces ceva mai lent.
Cursul mediu al dolarului a coborat la randul sau de la 2,4766 la 2,4364 lei, deprecierea mai mica fiind o consecinta a paritatii lui fata de dolar, care a fluctuat ieri pe pietele internationale intre 1,4795 si 1,4848 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.