Izomaltul, E 953, este un edulcorant, inlocuitor artificial al zaharului descoperit in 1960. Acesta arata la fel ca zaharul, fiind alb, cristalin si fara miros. Izomaltul este unul dintre aditivii alimentari care poate fi obtinut si din organisme modificate genetic, in special din porumb.

UTILIZARE. Pentru ca are acelasi grad de indulcire ca si zaharul, izomaltul nu schimba deloc aspectul si structura produselor in care este adaugat. De cele mai multe ori, il vom gasi ca ingredient in produse ca acadele, napolitane, dropsuri, dar si in alte dulciuri. Pentru unii, avantajul folosirii izomaltului este faptul ca nu duce la aparitia cariilor dentare, dar si ca aduce doar jumatate din caloriile pe care le acumulam mancand zahar. Numai ca, fiind o substanta obtinuta in mod artificial in laborator, are o serie de efecte adverse de care consumatorul trebuie sa tina cont atunci cand se hotaraste sa inlocuiasca zaharul cu izomaltul.

De cele mai multe ori, consumul ridicat de produse care contin E 953 duce la aparitia problemelor la nivelul tractului digestiv. Cele mai des intalnite simptome sunt flatulenta si diareea, mai ales la persoanele foarte sensibile.

DAUNATOR. Izomaltul face parte din aceeasi categorie cu alti edulcoranti artificiali: lactitolul E 966, maltitolul E 965, sorbitolul E 420 si xilitolul E 967. Consumati in cantitati mai mari de 20-30 g zilnic, ei pot produce adevarate dezordini in stomacul dumneavoastra. Aceasta cantitate de indulcitori se gaseste in doar jumatate de ciocolata dietetica. E 953 este interzis in alimentatia copiilor, fiind folosit de cele mai multe ori in produsele destinate celor bolnavi de diabet.