Trupul neinsufletit al lui Vintila Corbul, decedat pe 30 ianuarie in Franta (unde emigrase in urma cu aproape 30 de ani), va fi adus in Bucuresti, maine seara (pe 5 februarie), si va fi inmormantat joi, la Cimitirul Bellu Civil, dupa o slujba care
Trupul neinsufletit al lui Vintila Corbul, decedat pe 30 ianuarie in Franta (unde emigrase in urma cu aproape 30 de ani), va fi adus in Bucuresti, maine seara (pe 5 februarie), si va fi inmormantat joi, la Cimitirul Bellu Civil, dupa o slujba care va incepe la ora 12.00, de repatriere ocupandu-se editorii sai.
Pe adevaratul nume Vintila Dumitru Corbul Economu Popescu, scriitorul s-a nascut pe 26 mai 1916 si a murit la 91 de ani, a locuinta sa de langa Versailles; grav bolnav, Vintila Corbul fusese internat, in ultimele luni, la o clinica din orasul francez Rocquencourt (in apropierea Parisului). Provenea dintr-o familie foarte bogata, mama sa, Sofia, detinand actiuni la diverse banci si studiouri de film americane. Constantin Popescu Corbul, tatal adoptiv al autorului (despre care se crede ca e si tatal lui natural), provenea dintr-o familie de nobili, cu proprietati in Bucuresti si in tara. Vintila Corbul a urmat cursurile Facultatii de Drept si, in paralel, pe cele de Filologie-Istorie, devenind magistrat la doar 23 de ani. S-a casatorit cu Ana Stoenescu, fiica de muncitor, iar in al Doilea Razboi Mondial a luptat ca locotenent de artilerie antiaeriana.
Dupa razboi, toate proprietatile familiei au fost confiscate, Vintila Corbul a fost exclus din magistratura, iar el si familia sa - evacuati si fortati sa locuiasca in bucataria unui imobil subrezit. V. Corbul a lucrat aproape 15 ani ca muncitor necalificat si, ulterior, inginer la ICAB (Intreprinderea Canal si Apa Bucuresti). Parasit de prima sotie, s-a recasatorit cu Ioana San-Giorgiu, fiica scriitorului Ion San-Giorgiu, judecat si condamnat la moarte de regimul comunist. Ioana a murit in 1969 (disparitia ei, in urma unui cancer, la 35 de ani, in timpul ce sotul ei lucra la "Caderea Constantinopolului", avea sa-l marcheze definitiv; langa ea va fi inmormantat acum Vintila Corbul).
Scriitorul a parasit Romania in 1979, ilegal, impreuna cu Eugen Burada; cei doi au fost ajutati de Violeta Andrei, sotia ministrului de Externe al lui Ceausescu, Stefan Andrei. Primul roman al lui Vintila Corbul - "Babel Palace"- fusese scris pe cand avea 16 ani; 30 de ani mai tarziu, in 1966, pe cand renuntase la serviciu ca sa-si trateze o tuberculoza oculara, scrisese, in colaborare cu Eugen Burada, povestirea "Moarte si portocale la Palermo", aparuta in colectia Temerarii - Editura Tineretului, in doua fascicule a cate 80 de pagini. Datorita succesului, la insistentele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenusa si orhidee la New York". Era primul volum aparut sub semnaturile Vintila Corbul si Eugen Burada, iar colaborarea dintre cei doi scriitori avea sa dureze 29 de ani.
Printre cele mai cunoscute carti ale lui Vintila Corbul se numara "Caderea Constantinopolului" (volumele I si II), aparuta in franceza, greaca si araba. Prin aceasta carte, Vintila Corbul a dat lovitura pe piata editoriala, fiind, in acelasi timp, cea mai bine vanduta carte de beletristica romaneasca, cu un prim tiraj de 192.000 de exemplare. In Franta, cartea a fost popularizata sub forma de teatru radiofonic.
Vintila Corbul a scris (singur sau in colaborare) si scenariile unor filme de mare succes in anii '60-70 - "Nea Marin Miliardar", "Revansa", "Un comisar acuza", "Duelul" - toate, regizate de Sergiu Nicolaescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.