Dan Paul reales presedinte al Asociatiei Brokerilor
Dan Paul a fost reales, la sfarsitul saptamanii trecute, in adunarea generala, presedinte al Asociatiei Brokerilor, acesta avand si un loc in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti. Cu ocazia aceleiasi adunari au fost reconfirmati ca membri in Consiliul Director Mihaela Neagu, Nicolae Ghergus si Vergil Popescu. Brokerii au ales sa mai fie reprezentati in Consiliul Director si de catre Iancu Stavrositu, presedinte al SSIF Interfinbrok Corporation. (F.B.)
Varsovia vrea la Sibiu
Bursa de la Varsovia este interesata de infiintarea unei platforme de tranzactionare cu actiuni in Romania, avand ca baza Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu, unde detine o participatie de1,8%, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, directorul general al operatorului polonez, Ludwik Sobolewski, transmite Mediafax. "Conform strategiei noastre, vrem sa infiintam o bursa internationala, importanta in toata regiunea, nu numai la nivel local", a precizat Sobolewski. Bursa de la Varsovia are o capitalizare totala de 388 miliarde de dolari. Pe de alta parte, capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti se ridica la aproximativ 20 de miliarde de euro. (F.B.)
Logan invadeaza Franta
Vanzarile Dacia pe piata franceza au crescut in luna ianuarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 153%, la 4.557 de unitati, depasind livrarile Mercedes, BMW, Nissan, Audi, Seat, Mini, Hyundai sau Suzuki, potrivit datelor anuntate la sfarsitul saptamanii trecute de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile. Cea mai bine vanduta marca franceza a ramas Renault, chiar daca livrarile s-au diminuat cu 10%, la 34.310 de unitati, aceasta fiind urmata de Peugeot, cu 29.127 de unitati, in urcare cu 5,1%, si Citroen, cu 24.246 de autoturisme, in crestere cu 8,6% fata de ianuarie 2007, transmite Mediafax.
Vanzarile Dacia in Franta au crescut anul trecut cu 74,1%, la 32.635 unitati, plasand marca romaneasca pe pozitia a 13-a in randul constructorilor prezenti pe una dintre cele mai mari piete auto la nivel mondial, cu o cota de 1,6% din totalul autoturismelor comercializate. (F.B.)
OMV insista pentru MOL
Grupul austriac de petrol si gaze OMV a informat oficial Comisia Europeana (CE) cu privire la intentia de a prelua compania ungara MOL, la care detine o participatie de circa 20,2%. Notificarea oficiala a avut loc in urma consultarilor confidentiale, in domeniul antitrust, cu Executivul Uniunii, se arata intr-un comunicat al OMV. Grupul austriac considera ca o eventuala fuziune cu MOL este benefica nu doar pentru actionarii celor doi producatori, ci si pentru regiunea in care opereaza si pentru Uniunea Europeana. Pe de alta parte, austriecii au mai incercat anul trecut sa preia compania ungara, dar s-au "lovit" de refuzul categoric al maghiarilor. Mai mult, Guvernul de la Budapesta a comunicat, la acel moment, ca se opune planului OMV si se va folosi de toate mijloacele necesare ce-i stau la dispozitie in cadrul UE pentru a sprijini independenta MOL. Reamintim, OMV detine si compania petroliera romaneasca Petrom. (G.M.)