Ministerul Educatiei organizeaza sesiunea speciala a Testelor nationale, prima proba urmand sa aibe loc astazi, la limba si literatura romana. Testele pentru limba materna vor avea loc maine, 5 februarie, urmand ca miercuri sa fie sustinute cele la
Ministerul Educatiei organizeaza sesiunea speciala a Testelor nationale, prima proba urmand sa aibe loc astazi, la limba si literatura romana. Testele pentru limba materna vor avea loc maine, 5 februarie, urmand ca miercuri sa fie sustinute cele la matematica, iar joi - la istorie sau geografie. Numarul total al candidatilor este de 45.352, dintre acestia, 26.560 urmand sa sustina examenle in alta localitate decat cea de resedinta, cazarea fiindu-le asigurata de Inspectoratele scolare judetene. Candidatii sunt repartizati in 175 de centre de examen, iar lucrarile le vor fi evaluate in 56 de centre speciale.
Extragerea subiectelor
Comisia nationala de examen va organiza, la sediul Ministerului Educatiei, in toate cele patru zile de probe (4-7 februarie), incepand cu ora 8.50, sedinta publica de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile. La ora 9.00, numarul variantei extrase va fi comunicat centrelor de testare prin intermediul postului Radio Romania Actualitati si va fi afisat pe http://examene.edu.ro. Presedintele comisiei stabileste, anterior extragerii, din care urna se extrage cifra zecilor si din care urna se extrage cifra unitatilor pentru numarul variantei care va fi transmisa elevilor spre rezolvare. Din fiecare urna va fi extrasa cate o bila. Numerele inscrise pe biletele din interiorul celor doua bile vor compune numarul variantei de subiect.
Regulamentul examenului
Accesul candidatilor in centrele de examen se face intre orele 7.30 - 8.30, pe baza actului de identitate. Din momentul extragerii variantei nici un elev nu mai poate intra in sali. Dupa distribuirea subiectelor, candidatii au la dispozitie doua ore pentru efectuarea acestora. Nici un elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia, dar nu mai devreme dupa o ora de la distribuirea subiectelor in sali. Daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, va fi insotit de catre unul dintre cadrele didactice care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de testare.
Candidatii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii testelor nationale sau comitand alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, sunt eliminati. Tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod.
Evaluarea lucrarilor
Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, conform baremelor transmise de Comisia nationala. Nota minima de promovare la fiecare dintre probe este 5, in caz contrar candidatul fiind declarat respins. Media generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la cele 3 teste nationale (respectiv 4, pentru candidatii care sustin si test scris la limba si literatura materna).
Pe 9 februarie se afisaza rezultatele, pana la ora 16.00, iar contestatiile se depun pana la ora 20.00. Rezolvarea acestora este prevazuta pentru 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afisate luni, 11 februarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.