Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, vine la Bucuresti pentru semnarea unui parteneriat strategic intre Romania si Franta, document care va pune in evidenta o serie de obiective politice care vor orienta cooperarea bilaterala din urmatorii ani.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, vine la Bucuresti pentru semnarea unui parteneriat strategic intre Romania si Franta, document care va pune in evidenta o serie de obiective politice care vor orienta cooperarea bilaterala din urmatorii ani.
Programul din timpul vizitei oficialului francez include o serie de convorbiri oficiale la nivel inalt, urmate de o conferinta de presa comuna a celor doi sefi de stat. In cadrul convorbirilor, va fi analizat stadiul cooperarii bilaterale, sub aspect politic, economic si cultural si vor fi examinate pozitiile promovate de cele doua state fata de chestiuni de interes comun in plan european si international, informeaza Administratia prezidentiala.
Potrivit sursei citate, documentul care va fi semnat va pune in evidenta o serie de obiective politice care vor orienta cooperarea bilaterala in urmatorii ani, sprijinind in acelasi timp procesele de modernizare a Romaniei si de consolidare a capacitatii de a actiona ca membru al Uniunii Europene. Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioada de 5 ani, urmand ca valabilitatea sa sa fie extinsa cu perioade succesive de 5 ani, precizeaza Presedintia romana.Primul document semnat de Franta cu un stat est-europeanO componenta centrala a dialogului politic la nivel inalt o va constitui discutarea obiectivelor pe care Franta si le propune pe durata exercitarii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, in cel de-al doilea semestru al anului curent, precum si discutarea unor teme aflate si pe agenda reuniunii la nivel inalt a NATO de la Bucuresti, din luna aprilie, relateaza AFP, preluat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, este primul "parteneriat strategic" pe care Franta il incheie cu o tara din Europa de Est. Aceasta vizita de cateva ore la Bucuresti se inscrie in cadrul unui turneu in capitalele europene inainte de preluarea Presedintiei UE de catre Franta, in a doua jumatate a lui 2008.Nu va fi niciun acord comercialPresedintele francez Nicolas Sarkozy nu va semna niciun acord comercial cu Romania in cadrul vizitei sale la Bucuresti, avand in vedere acuzatiile aduse Romaniei in trecut, din cauza coruptiei, a anuntat o sursa din cadrul Presedintiei franceze. "Numeroase critici au fost adresate in trecut Romaniei din cauza nivelului sau de coruptie, ar fi mai bine pentru noi sa disociem aceasta vizita, dominata de semnarea unui parteneriat strategic, de orice acord comercial", a declarat o sursa din cadrul Presedintiei Franceze.
Potrivit Presedintiei franceze, acest "parteneriat strategic" se imparte in cinci teme: dialogul politic, relatiile economice, cooperarea stiintifica si culturala, libera circulatie a persoanelor, aparare si securitate.
In agenda presedintelui francez, din timpul vizitei la Bucuresti, se numara doua intrevederi, una cu presedintele Traian Basescu, iar in cursul dupa-amiezii si una cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Sarkozy va sustine apoi un discurs in fata membrilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Acest discurs va fi urmat de dezbateri si de votul privind ratificarea, in Parlamentul roman, a Tratatului european de la Lisabona, modalitate de a "marca importanta evenimentului si de a multumi Frantei pentru sustinerea acordata intrarii Romaniei in UE", la 1 ianuarie 2007, a declarat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Un alt subiect pe agenda discutiilor este lupta impotriva imigratiei ilegale.
Vor fi, de asemenea, abordate si o serie de probleme internationale: Kosovo (Romania este inca reticenta in privinta independentei provinciei), Darfur, Afganistan, Irak.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin