Presedintele francez Nicolas Sarkozy soseste astazi, la pranz, la Bucuresti, intr-o vizita oficiala. Acesta va lua masa cu Traian Basescu si va discuta si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, inainte de a sustine un discurs in fata membrilor celor
Presedintele francez Nicolas Sarkozy soseste astazi, la pranz, la Bucuresti, intr-o vizita oficiala. Acesta va lua masa cu Traian Basescu si va discuta si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, inainte de a sustine un discurs in fata membrilor celor doua camere ale Parlamentului. „Este o deplasare fara ministri, foarte concentrata, cu discutii directe si aprofundate cu presedintele si premierul roman, caci situatia politica din Romania este complicata. Cei doi lideri romani sunt in prezent in stadiul de coabitare, ceea ce inseamna ca trebuie discutat cu amandoi pentru a determina avansarea cooperarii“, a afirmat o sursa din anturajul lui Sarkozy, citata de AFP.

Cotidianul Le Parisien a relatat ca Sarkozy nu va semna niciun acord comercial in timpul vizitei la Bucuresti, asa cum a facut in mai toate vizitele anterioare in strainatate, din cauza acuzatiilor de coruptie care i s-au adus Romaniei. Vizita sefului statului francez intervine in chiar ziua in care Comisia Europeana da publicitatii un important si asteptat raport asupra sistemului judiciar din Rom& acirc;nia, care va constata cu precadere ca lupta impotriva coruptiei la varf in Romania a stagnat si chiar a inregistrat pasi inapoi. Parlamentarii romani au ales sa-i faca un cadou inaltului oaspete. Acestia vor dezbate si vor vota astazi pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona.
Vizita lui Sarkozy la Bucuresti va fi urmata de o vizita a premierului Tariceanu la Paris si, conform protocolului, de una a presedintelui Traian Basescu in Franta.

Franta vrea inapoi Europa de Est
Cu toate acestea, un punct important al scurtei vizite il constituie semnarea unui „parteneriat strategic“ intre cele doua tari, prin care Franta incearca sa recapete locul privilegiat pe care l-a avut in Europa de Est, Romania jucand un rol important prin intinderea teritoriala si iesirea la Marea Neagra. Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioada de 5 ani.
Potrivit Palatului Elysee, acest „parteneriat strategic“ se concretizeaza in cinci teme: dialog politic, relatii economice (Franta este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei ), cooperare stiintifica si culturala, libera circulatie a persoanelor, aparare si securitate.Totodata, presa franceza nu a pierdut din vedere relativa raceala instaurata in relatiile dintre cele doua tari, subliniind ca ziua de maine ar putea aduce si o relansare a cooperarii si a investitiilor. „Dupa victoria din alegerile prezidentiale din 2004, presedintele Traian Basescu a declarat ca militeaza pentru o axa Washington-Londra-Bucuresti. In acel moment, aspiratiile pro-americane ale noului presedinte au inghetat diplomatia franceza“, comenteaza Le Monde. Alte puncte greu de digerat de pe agenda bilaterala sunt pozitiile opuse in cazul independentei Kosovo si problema imigrantilor romani din Franta, liderul francez fiind cunoscut pentru presiunile pe care le face pentru repatrierea acestora.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.