Francezii cred ca vina este a conducerii banciiScandalul iscat la Societe Generale din cauza unei fraude de aproape 5 miliarde de euro provocate de un trader al bancii au dus la mai multe anchete efectuate atat de autoritatile franceze sau de banca f
Francezii cred ca vina este a conducerii banciiScandalul iscat la Societe Generale din cauza unei fraude de aproape 5 miliarde de euro provocate de un trader al bancii au dus la mai multe anchete efectuate atat de autoritatile franceze sau de banca franceza, dar a ridicat si anumite semne de intrebare cu privire la cine este vinovat de pierderile bancii. Un sondaj de opinie arata ca mai multe persoane intervievate au spus ca Jerome Kerviel, traderul inculpat, nu este de vina pentru pierderile SocGen. Astfel, 50% dintre persoanele chestionate au spus ca managerii bancii sunt principalii responsabili, 13% cred ca vinovat este Kerviel, iar 27% au afirmat ca vina apartine Autoritatii franceze de supraveghere a Pietelor Financiare (AMF). Pentru 65% dintre participantii la sondaj, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, are dreptate sa sustina ca seful Societe Generale, Daniel Bouton, trebuie sa-si asume responsabilitatea, in timp ce 35% considera ca Sarkozy greseste. Francezii cred, in proportie de 50%, ca Daniel Bouton trebuie sa demisioneze, iar 30% au o parere contrara.Bouton, de vina?Daniel Bouton, presedintele Societe Generale din 1997, a devenit tinta mai multor critici din partea mai multor persoane care cred ca acesta ar avea o mare parte din vina in cazul scandalului inceput pe 24 ianuarie privitor la o frauda cauzata de un trader al bancii, care a adus o pierdere de aproape 5 miliarde de euro bancii franceze. Traderul si-a recunoscut fapta autoritatilor franceze, tranzactiile sale defectuoase, dand cu lux de amanunte felul in care a procedat. Dar acest lucru nu a fost de ajuns pentru a linisti scandalul ce a tinut ocupate mult timp primele pagini ale mai multor publicatii din intreaga lume. S-au ridicat mai multe semne de intrebare la adresa conducerii bancii si mai ales a presedintelui care a mai fost implicat si in alte cazuri de coruptie.
In anul 2002, Daniel Bouton a fost retinut de autoritatile franceze, deoarece ar fi fost implicat intr-un scandal de spalare de bani. Cecuri franceze furate erau trimise in Israel, unde au fost semnate de anumiti “beneficiari”, care au incasat banii, pe care i-au folosit pentru plati. Bancile israeliene, conform procedurilor, au trimis inapoi cecurile catre bancile franceze, printre care si Societe Generale, unde cecurile au fost “legalizate”. Atunci Bouton a fost retinut pentru interogatoriu de politia franceza pentru a se afla cum au putut trece astfel de cecuri de controlul sau. Banca l-a sustinut atunci pe Bouton, spunand ca este imposibil pentru el sa monitorizeze toate cecurile care trec prin banca zilnic, pentru ca sunt foarte multe. De asemenea, ministrul de Finante francez din acea vreme, Laurent Fabious, a luat partea lui Bouton, spunand ca il cunoaste pe acesta din vremea studentiei si ca este sigur de onestitatea lui Bouton. In 2003, presedintele SocGen avea sa fie iar chemat in fata autoritatilor alaturi de alti 32 de presedinti si directori ai altor sase banci franceze, pentru a raspunde intrebarilor intr-un alt caz de spalare de bani. Arestarea inca o data a lui Bouton a condus lumea afacerilor din Franta, deja controversata, intr-un haos si mai mare.
De fiecare data, Bouton s-a bucurat de sprijinul celor din interiorul bancii, dar si din afara acesteia. In momentul de fata, Bouton este sustinut inca o data de oamenii pe care ii prezideaza, dar critici tot mai dure vin din afara bancii. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, este de parere ca Bouton ar trebui demis, criticandu-l pe acesta si pe cei care il sustin si facand declaratii din ce in ce mai dure la adresa presedintelui SocGen. Jean-Claude Junker, presedintele Eurogroup, este si el de parere ca Bouton nu ar mai trebui mentinut in functie. Daniel Bouton a fost totusi un actor important pentru SocGen, sub comanda lui banca franceza reusind sa patrunda si pe alte piete, a izbutit mai multe achizitii ale unor banci importante din Europa, dar si SUA, care este a doua mare piata importanta pentru cei de la SocGen, sporindu-si influenta la nivel mondial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.