Fostul director general al CNCFR, Mihai Necolaiciuc, va fi judecat de Judecatoria Sectorului 1 sub aspectul savarsirii a sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu unele consecinte deosebit de grave si a trei infractiuni de
Fostul director general al CNCFR, Mihai Necolaiciuc, va fi judecat de Judecatoria Sectorului 1 sub aspectul savarsirii a sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu unele consecinte deosebit de grave si a trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Alaturi de el au fost deferiti justitiei si sapte dintre subordonatii lui din perioada iulie 2000 - octombrie 2003, precum si o persoana fara ocupatie si administratorul SC General Invest SRL Cluj Napoca, pentru complicitate la unele dintre infractiunile savarsite de Necolaiciuc.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, folosindu-se de calitatea sa de director general al CNCFR, Necolaiciuc a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei. Prin aceste operatiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 lei vechi (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinta) in dauna CNCFR.
La activitatile infractionale au participat, in calitate de complici, si alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau sefi de servicii - Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Ilie, Vladut Dragos Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Ţolea Adrian, precum si administratori ai unor firme - Ilisca Marius si Nicula Ovidiu Lucian.
O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale.
La 16 martie 2007, Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a lui Necolaiciuc, fiind emise totodata si mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii.
Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus sechestru asupra bunurilor imobile si a sumelor de bani detinute de catre Necolaiciuc, Olaeru, Vladut, Vladut si Nicula.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.