Meciul decisiv dintre Romania si Serbia pentru suprematia seriei D din prima grupa valorica a Zonei Euroafricane a fost bulversat de un incident care a facut rapid inconjurul lumii. Suparat pe arbitraj, legendarul presedinte al FRT, Ilie Nastase, a c
Meciul decisiv dintre Romania si Serbia pentru suprematia seriei D din prima grupa valorica a Zonei Euroafricane a fost bulversat de un incident care a facut rapid inconjurul lumii. Suparat pe arbitraj, legendarul presedinte al FRT, Ilie Nastase, a coborat din tribune si s-a dus glont la oficiali pentru a contesta o decizie eronata. In setul secund, la 4-3 pentru Serbia, Romania obtine un punct important prin Carstea, dupa ce mingea trimisa de ea a sters-o pe Jankovic si a iesit afara. Jankovic a protestat, sustinand ca n-a atins mingea, iar arbitrul de scaun a rectificat decizia si a acordat punct Serbiei! Nerecunoscandu-l pe fostul lider ATP, oficialul ITF l-a impins pe Nastase si a solicitat interventia bodyguarzilor, care l-au bruscat si l-au scos de pe teren. Nastase si-a reluat ulterior locul in tribuna, dar Romania a pierdut meciul si implicit calificarea. Cotidianul "Blick" a publicat, insa, cu totul altceva, inserand un articol cu titlul "Tenis brutal - Nastase palmuieste un arbitru de linie!". Ieri, Nastase ne-a acordat un interviu, fiind consternat de acuzatiile jurnalistilor elvetieni.
Domnule Nastase, ce s-a intamplat la Budapesta?
Este o mare minciuna tot ce s-a spus si s-a scris. N-am palmuit si n-am batut pe nimeni! Nici nu l-am atins pe arbitru, ca daca o faceam... Mai bine ca m-au luat de acolo! In setul secund, dupa ce castigasem noi primul set, la o decizie de arbitraj eronata, am coborat pe teren si i-am spus arbitrului ca a gresit. I-am spus supervizorului ITF ca nu se mai poate continua asa si ca poate schimba decizia. I-am spus sa schimbe arbitrul sau scoatem echipa de pe teren. M-a impins si mi-a spus ca n-am ce cauta acolo pentru ca nu sunt oficial. Degeaba i-am explicat ca sunt presedintele FR Tenis si am dreptul sa-mi apar echipa. Nu m-a ascultat si a chemat bodyguarzii. Dar am ramas in sala. Nu poate nimeni sa ma dea afara dintr-o sala de tenis. Poate doar dupa ce mor!
Cotidianul "Blick" spune ca ati palmuit un arbitru...
Nu-mi vine sa cred ce s-a scris! Dar cu cine sa te pui, cu "Blick", care este un ziar de scandal in Elvetia? De altfel, imi amintesc ca in 2004 au publicat un articol denigrator la adresa Capitalei inaintea meciului de Cupa Davis dintre Romania si Elvetia. Bucurestiul era prezentat atunci ca un oras plin de caini vagabonzi, cersetori si oameni saraci, pentru care telefonul mobil era o raritate! Nici macar n-au avut bunul simt sa ma sune si sa ma intrebe ce s-a intamplat. Deontologic, asa era normal, nu?
Credeti ca arbitrajul a fost tendentios si a ajutat Serbia?
Nu pot decat sa va spun ca arbitrii n-au fost deloc profesionisti. S-a gresit de ambele parti, iar arbitrul din scaun a fost depasit. Eu n-am facut decat sa intervin si sa incerc sa indrept o greseala. Fetele noastre sunt micute si nu le baga nimeni in seama. Ele au contestat un punct, iar atunci m-am dus la arbitru si i-am spus sa nu le fure, ca sunt niste copile si le afecteaza. De aceea am coborat pe teren. Jucatoarele din Serbia au valoare si sunt recunoscute. Dovada ca l-au convins pe arbitrul sa le asculte si sa le creada. De altfel, la final, ambele jucatoare (n.r. - Sorana Carstea si Monica Niculescu) au plans de nervi si-mi spuneau ca au fost furate.
Supervizorul neamt Soren Friemel este delegat si la Sibiu. Il veti recuza?
A fost programat pentru meciul de Cupa Davis dintre Romania si Franta cu mult inainte de incidentul de la Budapesta. Personal, n-am nimic cu el. Iar in Fed Cup am reprosat o decizie eronata de arbitraj. N-am avut nimic de impartit cu supervizorul turneului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.