In timp ce Romånia se pregateste sa trimita trupe in Ciad, la cererea UE, un medic militar, veteran al trupelor de mentinere a pacii din Africa, avertizeaza ca principalele pericole cu care se confrunta militarii nu sunt nici gloantele, nici m
In timp ce Romånia se pregateste sa trimita trupe in Ciad, la cererea UE, un medic militar, veteran al trupelor de mentinere a pacii din Africa, avertizeaza ca principalele pericole cu care se confrunta militarii nu sunt nici gloantele, nici minele anti-personal. „Problemele cu care se confrunta romånii pe front sunt indisciplina, alcoolul, lipsa de moderatie, hotia si, in cazul femeilor, prostitutia“, spune raspicat medicul militar George Tocan. Tocan, medic primar de boli infectioase la Spitalul Matei Bals din Capitala, a trecut in rezerva, cu gradul de colonel, in 1998. Doctorul a participat, sub egida ONU, la campaniile umanitare din Golf, in '91, Somalia, in '93, si Angola, '96. A mai fost trimis in misiuni externe si in Egipt si Kenya. Riscurile sunt malaria, hepatitele B si C, tetanosul, dizenteria, infectia HIV sau holera, dar medicul adauga pe lista si parazitozele intestinale, meningita meningococica, boala somnului, data de muscatura mustei-tete, si groaznica bilhartioza, o boala in care parazitul intra prin pielea intacta si se localizeaza in vasele sanguine ale intestinelor si vezici i urinare.

In Somalia, un militar roman a murit, iar altul a fost grav ranit fiindca trupele nesocoteau ordinul de a nu intra in apele oceanului, pline de rechini. In Angola malaria a facut victime din cauza ca militarii scuipau pastilele de chinina, administrate preventiv tuturor participantilor la misiunile umanitare. Motivul pentru care si-au riscat si chiar pierdut viata este halucinant: in tabara romaneasca se raspandise zvonul ca pastilele cu pricina ar cauza impotenta! Cel putin doi militari s-au intors din aceste misiuni cu HIV, pentru ca nu intelegeau sa se protejeze in timp ce faceau sex cu prostituatele dintr-o zona in care o femeie din doua este seropozitiva. Grav este ca tulpina de HIV pe care au pus-o in circulatie in Romania este una deosebit de agresiva, existand informatii ca „sergentii“ isi cheltuiesc banii stransi in campaniile din Africa pentru a agata fete in discoteci si a le transmite boala.

Viol in grup, dupa o betie cu alcool izopropilic
Imediat dupa '90, printre primii soldati profesionisti, asa-zisii MAC-i, adica militari angajati cu contract, au ajuns indivizi dubiosi, care n-ar fi trebuit sa aiba dreptul la permis de conducere, daramite la o arma automata. Selectia pentru plecarile in misiuni externe era facuta arbitrar, de cele mai multe ori pe baza de spagi sau pile, de persoane care nu participasera niciodata la astfel de operatiuni. „In Arabia Saudita, in 1991, aveam la spitalul de campanie pe care il organizasem la Jubayl, pe malul Golfului Persic, un sergent care a gasit intr-un butoi un lichid pe care l-a considerat a fi alcool. Se stie ca in tara aceea consumul de alcool sau chiar simpla participare la o petrecere unde s-a consumat bautura, se pedepseste cu ani grei de puscarie. De fapt era alcool izopropilic, un lichid de racire pentru frigidere. Individul l-a amestecat cu suc de portocale si l-a vandut. Rezultatul? Dupa o orgie bahica, paisprezece militari au violat o asistenta medicala din Caras-Severin. Femeia a murit. Avea un copil acasa. Alti doi filipinezi, care cumparasera „cocteilul“ de la el au murit si ei. Cei 14 s-au intoxicat, dar pana la urma au scapat. Nici unul n-a fost pedepsit sau macar trimis in tara. Repatrierea se facea obligatoriu prin Anglia, iar ei n-aveau nici pasapoarte, daramite vize. Nu s-a facut nici macar raport ca ne faceam de rusine in ochii englezilor care se ocupau de logistica noastra.“

Se furau si vindeau uniforme, masti de gaze si WC-uri
Medicul a aflat ulterior ca sergentul respectiv era, acasa, ospatar si avea o condamnare pentru furt si jaf. A fost incorporat pentru ca l-a mituit pe colonelul care facea selectia pentru misiuni externe. Tot pentru un scandal de coruptie, colonelul a fost dat afara din armata ceva mai tarziu. S-a inscris intr-un partid politic si, cand a ajuns la putere, l-au reactivat cu gradul de general. Nu fusese niciodata in Arabia Saudita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.