Romania va atrage in acest an investitii straine directe in valoare de sapte miliarde de euro, nivel similar celui inregistrat in 2007. "Si in acest an ne bazam pe investitii greenfield semnificative, in special in sectoare cu valoare adaugata mare, dar si pe expansiunea si dezvoltarea proiectelor investitorilor deja prezenti in Romania" se arata intr-un comunicat al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
O parte importanta a investitiilor straine directe se va indrepta catre sectorul auto si de componente auto, cel de materiale de constructii, prelucrarea lemnului, sectorul farmaceutic, al bunurilor de larg consum, precum si spre domeniul electronic. Un alt sector cu potential pentru absorbtia de capital este cel al serviciilor, in special pe segmentele de IT si telecomunicatii, banci si asigurari. "Energia regenerabila reprezinta un domeniu relativ nou pentru Romania, dar care in ultimii ani a cunoscut o evolutie spectaculoasa, fiind incurajata si de prevederile normelor europene care impun utilizarea acestui tip de energie in procent semnificativ", se mai spune in comunicat. Reprezentantii ARIS apreciaza ca sectoarele care au inregistrat o dezvoltare puternica in ultimii ani, precum retailul si imobiliarele, se vor mentine si in acest an printre preferatele investitorilor.
Valoarea investitiilor straine directe se situa, la finele lunii noiembrie a anului trecut, la 6,55 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. (F.B.)