Ultima saptamana a lunii trecute a fost diferita de celelalte patru, leul inregistrand o apreciere de 2,3% fata de euro, dupa ce in data de 25 ianuarie fusese depasit pragul de 3,38 lei, care echivala cu o scadere fata de jumatatea anului trecut de a
Ultima saptamana a lunii trecute a fost diferita de celelalte patru, leul inregistrand o apreciere de 2,3% fata de euro, dupa ce in data de 25 ianuarie fusese depasit pragul de 3,38 lei, care echivala cu o scadere fata de jumatatea anului trecut de aproape 26%. Aprecierea leului s-a datorat, in primul rand, eforturilor BNR care fie prin actiuni directe in piata, prin sterilizarile zilnice ale lichiditatii din piata monetara sau prin vanzari de valuta, asa cum afirma dealerii bancari, fie prin declaratii ale oficialilor sai a reusit sa calmeze spiritele din piata.
Astfel, miercuri, guvernatorul Mugur Isarescu, a declarat la postul public de televiziune ca leul este in proces de revenire, dupa deprecierea puternica din ultimele luni, afirmand ca isi mentine increderea in el, iar ca institutia pe care o conduce foloseste instrumentele de care dispune pentru a asigura intarirea lui.
Pe de alta parte, astazi este asteptata o majorare a dobanzii de politica monetara, ceea ce a provocat o majorare a pozitiilor long (de cumparare) pe leu din partea fondurilor straine, care cauta randamente cat mai ridicate, dupa ce Rezerva Federala americana a redus miercuri dobanda la 3%, fata de 5,25% in septembrie trecut.
Euro a inceput saptamana cu un curs mediu de 3,7690, la finele ei acesta scazand la 3,6854 lei, speculatorii fiind multumiti de dobanzile interbancare ridicate, ignorand astfel anuntul facut de agentia de evaluare financiara Fitch, conform careia a coborat perspectiva de rating a Romaniei de la stabila la negativa.
Şedinta de vineri a debutat cu cotatii ale euro de 3,7080 - 3,71 lei, fata de 3,7240 - 3,7250 lei la inchiderea celei de joi. Presiunea pe vanzarea de valuta a adaugat constant puncte leului, euro coborand la finalul sedintei pietei valutare la 3,6675 lei.
Cursul mediu al dolarului a scazut de la 2,5616 lei, in sedinta de luni, la 2,4766 lei, deprecierea de aproape 3,5% fiind datorata evolutiei paritatii euro/dolar, care a crescut la finele saptamanii trecute la 1,49 dolari. Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut pe parcursul intregii saptamani la valori ridicate, de aproape 9%/an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.