Raluca Grigore, una din prioritati dupa '90, ar fi trebuit sa fie sanatatea populatiei. Aveti sansa de-a fi medic otorinolaringolog, in centrul Bucurestiului, la un spital de prestigiu, Coltea.
Sansa a facut, ca eu sa lucrez in Spitalul Coltea,
Raluca Grigore, una din prioritati dupa '90, ar fi trebuit sa fie sanatatea populatiei. Aveti sansa de-a fi medic otorinolaringolog, in centrul Bucurestiului, la un spital de prestigiu, Coltea.
Sansa a facut, ca eu sa lucrez in Spitalul Coltea, primul spital infiintat in Tara Romaneasca, asadar, un spital de traditie in lumea medicala, spital care a creat o Scoala in aproape toate specialitatile. Perioada de dupa '90 la care v-ati referit, a adus si lucruri bune si lucruri rele, in lumea medicala romaneasca, insa, data fiind varsta mea, nu pot aprecia foarte exact lucrurile bune, si nici judeca atat de aspru pe cele rele, neprinzandu-le in sistemul sanitar. Ceeea ce ma intristeaza insa pe mine, lucru pe care ar trebui sa-l schimbam cu totii, este numarul mare de oameni, care ajung la medic in stadii avansate de boala si, nu pentru ca, nu ar avea unde sa se duca, ci, pentru ca n-au invatat ca vizita la medic, este o necesitate.
O forma de civilizatie care noua, romanilor ne e destul de straina.
Ce s-a facut pentru ultimele generatii de medici?
Nu cred ca s-a facut cu adevarat mare lucru. Medicina este o profesie foarte grea si foarte frumoasa in acelasi timp, cerand multe sacrificii, sacrificii care pot fi facute numai de cel care iubeste profesia. Tinerii admit greu acest sacrificiu. Mai exista si eternul motiv financiar care-i face sa nu aiba acces la carti de specialitate de ultima ora, si, nici posibilitatea de-a participa la manifestari stiintifice de valoare
Am ajuns unde imi propusesem sa ajung, anume, la salariile umilitoare pe care le au medicii stagiari... Exista solutii?
Este greu sa gasesc eu solutii, pentru ca ele depasesc formatia mea de medic, ele trebuie sa fie gasite de oameni care sunt invatati cu cifre si indicatori economici. Cred ca lucrurile trebuie sa porneasca de la baza si duse catre o directie fireasca. Se spune ca avem cu totii acces la Internet, dar asta nu este valabil si pentru lumea medicala. Daca ai nevoie de o informatie medicala de calitate, trebuie sa te abonezi la o revista de prestigiu, acest fapt implicand, cum e firesc, plata abonamentului.
Profesia de medic ar trebui adusa la demnitatea pe care o merita. Din pacate, eu, de exemplu, ma lovesc zilnic de un lucru care ma intristeaza ingrozitor, si anume, ca oameni care ar putea influenta in bine calitatea unui popor: invatatorii, profesorii si medicii, sunt cel mai rau priviti, cei mai prigoniti, sunt pusi in situatia de-a accepta solutii de compromis, chiar injositoare. Pentru mine asta e o tragedie. Am absolvit cursul elementar si liceul in perioada comunista si nu am de ce sa ma plang, pentru ca am avut profesori buni si foarte buni, dar acum, se pare ca situtia s-a schimbat, scoala nu mai este ce era, in primul rand pentru ca demnitatea profesiei nu mai este aceeasi. Nici studentul la medicina, nu mai traieste acelasi sentiment de mandrie, pe care-l aveam noi, cand am intrat la facultate.
Nici concurenta la admitere la Medicina, nu mai este aceeasi. Au fost ani, cand abia s-au completat locurile. Ati fost tentata vreodata sa parasiti Romania?
Am avut multi colegi care au plecat in strainatate. Recunosc, am fost si eu tentata, dar nu m-am indurat sa-mi parasesc familia si prietenii. Printr-o conjunctura fericita, eu am posibilitatea de-a lucra si de-a reusi sa ma intretin. Dar, tentatia multor medici de-a pleca numai pentru motivul financiar, inca exista. La un moment dat, cred, ca exista destul de puternic pentru fiecare medic. Am avut surpriza, anul trecut, la reuniunea de zece ani de la terminarea facultatii, sa constat ca un procent foarte mare din fostii mei colegi, nu mai profeseaza. Lucreaza fie in industria firmelor de aparatura, fie in directia firmelor de medicamente si practic nu se mai ocupa nemijlocit de medicina. Acest lucru nu este injositor, mi se pare chiar normal, dar poate ca ar fi vrut sa faca altceva si lipsa banilor i-a facut sa renunte tocmai la profesia pentru care s-au pregatit ani de zile. Eu am avut un mare sprijin in parintii mei, insa, sunt cei care, avand deja o familie, nu si-au permis sa nu aiba un salariu.
In Spitalul Coltea sunt foarte multi medici chirurgi femei. Sunteti unul dintre ei, intr-o specialitate grea: otorinolaringologie. A fost o intamplare alegerea acestei specialitati? Sau, de ce nu, chiar un vis?
Intr-adevar, lucrez ca medic specialist in otorinolaringologie si am avut marea sansa de-a lucra de la inceput in Coltea, sub indrumarea domnului profesor Cristian Radu Popescu. Specificul dintotdeauna al Clinicii ORL de la Coltea ( a fost prima Clinica ORL din tara), este patologia oncologica, care inseamna altceva decat ORL-ul cunoscut de toata lumea. Una din mahnirile mele este ca majoritatea oamenilor de varste diferite, intrebati aleatoriu, daca iesim acuma in strada cu un reportofon in mana, ne vor raspunde ca ORL-ul se ocupa cu amigdale si cu polipi. Nu este, bineinteles asa! Specialitatea pe care o practic este foarte frumoasa, si foarte grea. In America este cotata ca si neurochirurgia, rezidentiatul de ORL fiind pe acelasi plan cu neurochirurgia. Personal, am optat pentru ea, fiindca mi-a placut foarte mult.
Ati optat pentru ea, dupa examenul de rezidentiat.
Dupa examenul de rezidentiat, in fapt un concurs, in care ai posibilitatea de-a alege una din specialitatile cu locuri disponibile. Daca, sa spunem, in timpul specializarii revelatia unei alte specialitati, te poti transfera in anumite conditii, lucru pe care, personal, il cred, salutar. E bine sa renunti la timp, la ceva ce nu-ti place. Medicina n-o poti face ca o masinarie pusa in functiune, ci numai cu sufletul. Lucru, de altfel, valabil pentru multe alte profesii.
Cum foloseste un medic tanar putinul timp care-i ramane, dupa operatii, garzi, consulturi. s.a.m.d?
Timpul ramas este foarte putin, pentru ca ajungi de regula acasa, la ora 5 sau 6 dupa-amiaza...Eu ma gandesc sa folosesc putinul timp liber, la scrierea unor lucrari, la trimiterea de rezumate la Congrese, citesc literatura de specialitate, la participarea la reuniuni stiintifice...din pacate timpul este foarte putin si depinde mult, de cum vrei sa-ti construiesti profesia si in ce directie vrei s-o iei.
In medicina trebuie sa construiesti mult.
Asa este! Daca vrei sa fii bun, daca vrei sa faci cu adevarat bine, trebuie sa fii tot timpul informat, si foarte activ. Un orelist, nu e suficient sa stie numai zona lui, pentru ca noi nu suntem singuri, in general, un pacient are o boala ORL, dar poate sa aiba si o boala care tine de medicina interna, de cardiologie, de alergologie, de orice altceva si, de aceea vorbim intre noi, ne consultam, citim o carte care poate sa fie, stiu eu, despre infarct. Tot timpul trebuie sa fii informat, pentru a-i putea face pacientului cat mai mult bine.
Formati cu adevarat o echipa,
in aceasta Sectie de Otorinolaringologie?
Da, noi, in Spital, suntem o echipa! Nu stiu ce se intampla in alte spitale, dar noi, la Coltea suntem o echipa. Mi-am dorit din primul an de facultate, cand am ajuns aici ca studenta, sa ajung sa lucrez la Spitalul Coltea si constat, pe zi ce trece ca alegerea mea a fost lucida si mi-a adus multe satisfactii. Noi, medicii, ne consultam tot timpul cu profesorii care sunt trecuti prin meserie si au o vasta experienta si asta ne da un plus de forta si de incredere in ceea ce facem.
Profesia de medic tine si de fler?
In afara de pregatire temeinica si inteligenta, profesia de medic tine, intr-adevar si de fler. Profesori de la care am invatat foarte mult, Prof. Cristian Radu Popescu, Prof. Ion Brukner, seful Clinicii de Medicina Interna, privesc odata pacientul si pot spune ce are. Medicina este prin excelenta si o profesie in care trebuie sa colaborezi, tot timpul cu ceilalti colegi.
Ce lipsuri sunt in momentul de fata in Sectia de Otorinolaringologie? Ma refer cu precadere la medicamente si aparatura.
Sectia noastra se confrunta cu o situatie, as numi-o delicata. Nu foarte grava, dar, subliniez, delicata. Si asta nu se refera la medicamente si nici la aparatura, care, de bine de rau exista, prin implicarea continua a conducerii spitalului si nici la asistenta medicala. Problema delicata tine de partea hoteliera a spitalului, cum o numim noi.
Spitalul Coltea este foarte vechi si a fost gandit din constructie ca spital, dar astazi, Ministerul Sanatatii ar putea sa faca mult mai mult pentru modernizarea lui, pentru marirea capacitatii lui..
Sunteti la zi cu tratamentele care se fac in lume?
Da, categoric da! Suntem in legatura tot timpul, cu ceea ce se intampla in lumea medicala, cu descoperiri, cu noile metode, avem relatii cu profesori din strainatate pe care-i intalnim la manifestari stiintifice, si cu care schimbam opinii. Asadar, eu nu cred ca exista ceva la care sa nu avem acces. Poate, doar lucruri de foarte mare finete, dar care nu influeanteaza in mod radical actul terapeutic.
Ca si in arta, ca medic traiti triumfuri si poate esecuri. Raluca Grigore, care din ele au fost mai multe?
Mai multe au fost bucuriile. Daca n-ar fi mai multe bucuriile si zambetele oamenilor, pe care poti sa-i ajuti, cu putin uneori, ar fi foarte greu sa mergi mai departe.
Eu nu cred in rutina profesiei
de medic.
Fiecare om cu care vii in contact este altceva. Nu suntem la fel, nici boala nu-i la fel, nici psihologic nu vorbesti la fel cu doi oameni care au aceeasi boala. Dar, daca bucuriile nu sunt mai multe, daca satisfactia nu atarna mai greu, este imposibil sa mergi mai departe.
Cum colaborati cu alte Clinici de Otorinolaringologie din tara?
La nivelul tarii, exista mai multe Clinici Universitare, dar, eu ma refer la specialitatea mea si noi suntem, mai mult sau putin unitari in privinta spectrului de diagnostice, ne intalnim cu ocazia unor manifestari nationale, cu ocazia cursurilor de perfectionare, dar, as sublinia un lucru, cu care am inceput: prima Scoala ORL din tara, a fost cea din Spitalul Coltea. Cei care conduc acum Clinici de ORL din tara, sunt medici formati la Scoala Coltea. Bunicii nostri, parintii nostri isi aduc aminte ca Spitalul Coltea avea cu mult mai multe paturi, avea foarte multe specialitati, iar Clinica de ORL, avea peste trei sute de paturi, deci era o Clinica foarte mare.
Ati asistat in strainatate
la operatii?
Da, am asistat, mai ales in Austria, unde am stat o perioada de timp mai lunga, la una din Clinicile in care doream foarte mult sa ajung, pentru ca acolo exista o Scoala de Chirurgie Endoscopica Rinosinuzala, fata de care am un interes special. Tehnica chirirgicala este aceeasi, cartile sunt aceleasi, cancerul de laringe se opereaza la fel si acum, ca si atunci cand a fost scrisa cartea Prof. Garbea, dupa care a invatat toata lumea.
S-a mai modificat instrumentarul, tratamentul local, abordarea anesteziei, dar metodele chirurgicale sunt mai mult sau mai putin aceleasi. Exista inovatii in a gasi o interventie chirurgicala, care sa pastreze cat mai mult din fiziologia organului respectiv, care sa fie cat mai putin traumatica. Catre asta se indreapta progresele chirurgiei. Nu neaparat alte principii. In boala oncologica, de exemplu, principiul e acelasi: de-a scoate tumora in limite de siguranta oncologica, asa cum o numim noi. Ceea ce urmarim astazi sa gasim un mod mai putin traumatic, si sa prezervam mai mult functia organului. Asta se cerceteaza.
A afectat politicul, medicina romaneasca, din '90, incoace?
Cred ca ne-a afectat pe noi, ca oameni, vorbesc din punctul meu de vedere si prin prisma varstei mele. Eu traiesc destul de acut in ultima vreme, senzatia ca lucrurile sunt tulburi, ca exista riscul de-a cadea intr-un hau, de unde foarte greu ne vom putea reveni, ca profesie. Un popor, daca nu-si pastreaza valorile si scara de valori, asa cum trebuie ea sa fie, atunci este pierdut. In politicul nostru de azi, eu vad tocmai aceasta pierdere a valorii.
Ce zona a otorinolaringologiei, aprofundati in prezent?
Am o lucrare de doctorat la care lucrez, care se desfasoara la granita dintre otorinolaringologie si hematologie, interesul meu in aceasta lucrare fiind legat de adenopatii, deci de formatiuni tumorale, ce se dezvolta in regiunea capului si gatului si care sunt de fapt semne ale unor boli hematologice. Singurul mod de a pune diagnosticul este interventia chirurgicala, prin care se scoate ganglionul. Interesul meu este in aceasta zona.
Inchei, intrebandu-va eu, de data asta: ca medic specialist in otorinolaringologie, ce ati vrea sa va urez, in afara de sanatate?
Da, ca medic probabil apreciez mai mult ca altii sanatatea.
As vrea sa am puterea, indiferent de ce mi s-ar intampla in viata, sa fac foarte mult bine.
Raluca GRIGORE absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davilla Bucuresti Facultatea de Medicina Generala; Medic specialist ORL-Sp. Clinic Coltea; Asistent cercetare stiintifica Clinica ORL Coltea; Doctorand
* Cursuri:
Tiroidectomia la copil -
ian 2001, Bucuresti
Curs international chirurgie endoscopica endonazala -
iunie 2002, Ulm, Germania
Curs international proceduri estetice ale piramidei nazale -
iunie 2002, Ulm, Germania
Chirurgia endoscopica in ORL - noiembrie 2002, Cluj
Curs international chirurgie endoscopica rinosinusala si a bazei craniului - mai 2003, Milano, Italia
Curs international chirurgie plastica faciala - mai 2003, Milano, Italia
Curs international chirurgie endonazala rinosinusala-
iunie 2004, Istanbul, Turcia
Curs interactiv rinita alergica-
iunie 2004, Istanbul, Turcia
Curs international chirurgie endonazala rinosinusala -
iunie 2006, Tampere, Finlanda
* Participari la congrese/ conferinte/simpozioane internationale:
Congresul Societatii Europene de Rinologie, ERS si ISIAN, Ulm, Germania16-19 iunie 2002
Milano Masterclass - Controverse asupra chirurgiei bazei craniului, 19-22 martie 2003
Congresul Societatii Europene de Rinologie, ERS si ISIAN, Istanbul, Turcia,18-25 iunie 2004
A 16-a Conferinta a Academiei Internationale de ORL si chirurgia capului si gatului, Bucuresti 3-8 mai 2005
Congresul Societatii Europene de Rinologie, ERS si ISIAN, Tampere, Finlanda,10-16 iunie 2006
Congresul societatii Europene de ORL, EUFOS 2007, Viena, Austria, iunie 2007
* Membru in:
Societatea Romana de ORL
Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica
Societatea Europeana de Rinologie
Societatea Internationala de Rinologie
Societatea Romana de Nutritie Enterala si Parenterala (ROSPEN)
Societatea Europeana de Nutritie Enterala si Parenterala (ESPEN)
* Carti, monografii
Tratamentul chirurgical al cancerului de amigdala palatina, sub redactia Prof. Dr. C. R. Popescu, Editura Conphys, Rm. Valcea,
2002 - coautor
Cazuri clinice comentate II, sub redactia Prof. Dr. C. R. Popescu, Editura Conphys, Rm. Valcea,
2005 - coautor


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.