In ciuda contextului international mai putin favorabil, economia are potential de crestere
Dupa ce ne-a tras inapoi in 2007, acum agricultura contribuie la avans
Constructiile si industria vor evolua la nivel inaltAgricultura si impozitele
In ciuda contextului international mai putin favorabil, economia are potential de crestere
Dupa ce ne-a tras inapoi in 2007, acum agricultura contribuie la avans
Constructiile si industria vor evolua la nivel inaltAgricultura si impozitele nete pe produs, domeniile care au tras in jos economia romaneasca, vor fi anul acesta motoarele cresterii economice. Analistii Erste estimeaza ca in 2008 un impact pozitiv il va avea agricultura, ce ar putea avea o contributie de +0,3% la cresterea economica fata de -1,2/-1,4 puncte procentuale in 2007. Un alt motor de crestere vor fi impozitele nete pe produs, desi anul trecut au fost afectate de reducerea puternica a taxelor vamale dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Productia industriala si-a redus ritmul de crestere la 5,6% in primele 11 luni din 2007. Pentru 2008 se estimeaza o crestere a productiei industriale in jur de 6%, in conditiile unui an cu precipitatii normale si ale unui aport semnificativ al energiei nucleare dupa conectarea la sistemul energetic national a unitatii 2 de la Cernavoda, se arata in raportul BCR Erste. Dupa primele 11 luni ale anului trecut, constructiile au ramas la un nivel foarte inalt (+34,1%), cu o distributie echilibrata a cresterii pe segmentul de cladiri rezidentiale, cladirilor non-rezidentiale si a constructiilor ingineresti. Analistii Erste estimeaza o mentinere a ritmului anual de aproximativ 20%-25%, constructiile putand reprezenta un sprijin important pentru cresterea economica in conditiile in care lucrarile incepute in 2007 se vor finaliza in acest an.
Comertul retail (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut cu 17,8% in noiembrie (17,3% in perioada ianuarie-noiembrie 2007). Produsele alimentare au crescut cu 28,2%, sustinute mai ales de vanzarile in hipermarketuri si supermarketuri care au avut un ritm aproape dublu fata de total piata.
Produsele nealimentare (+9,2%) au fost impulsionate exclusiv de vanzarile din hipermarketuri (+31,4%), in timp ce in alte magazine ele au scazut. Analistii Erste considera ca cifrele legate de cresterea comertului retail arata o incredere ridicata a consumatorilor, ca urmare a unor anticipatii pozitive privind evolutia veniturilor in 2008. Totodata, se remarca potentialul important de extindere a hipermarketurilor pe retail.Romania - cea mai mare crestere a comertului retail din UERomania a afisat in noiembrie cel mai mare avans al comertului retail din intreaga Uniune Europeana datorita numarului in crestere de centre comerciale moderne.
In prezent, marile companii internationale prezente pe piata romaneasca de retail abordeaza o strategie de extindere spre orasele cu 100.000-200.000 de locuitori. Aceasta evolutie este deosebit de benefica pentru incurajarea cresterii economice echilibrate pe zone geografice, sunt de parere analistii Erste.
Serviciile de piata prestate populatiei s-au diminuat cu 2,6% in luna noiembrie, iar in primele 11 luni au avansat cu doar 1,7%. Structura ramane insa incurajatoare deoarece evolutia a fost bazata exclusiv pe avansul considerabil din domeniul hotelier si al restaurantelor.Leul s-ar putea redresa in cea de-a doua jumatate a anuluiIn conditiile intaririi politicii monetare de catre Banca Centrala a Romaniei prin cresterea dobanzii de referinta, care se estimeaza ca va ajunge la 8,5%-9%, si prin sterilizarea excesului de lichiditate chiar si prin doua licitatii zilnice de atragere de depozite, leul ar putea intra pe un trend de apreciere doar daca increderea investitorilor fata de pietele emergente va creste si daca unii indici macroeconomici locali vor avea o evolutie mai buna spre mijlocul anului.
Perioada caracterizata de incertitudine de pe piata de capital romaneasca, cat si lipsa de incredere majora a investitorilor fata de pietele internationale, au adus moneda nationala la nivelul de 3,8 lei in raport cu euro.
Deprecierea leului de la inceputul anului este mai mare decat cea a monedelor celorlalte state din Europa Centrala si de Est, ceea ce demonstreaza ca peste factorii internationali s-a suprapus si evolutia sub asteptarile pietei a economiei romanesti.
Conform declaratiilor guvernatorului Bancii Centrale, Mugur Isarescu, leul are capacitatea de a reveni, iar evolutia sa recenta a fost influentata si de sumele foarte mari introduse in piata de Ministerul de Finante in ultimele doua luni din 2007.
BNR a incercat sa stopeze ritmul uneori accelerat de depreciere a leului prin retragerea de lichiditati din piata, dar actiunea a avut un impact relativ redus asupra cursului de schimb.
O revenire a monedei nationale ar putea avea loc din a doua jumatate a anului, daca contextul intern si macroeconomic va permite acest lucru.Este necesara o reformare a bugetului consolidatLa finele lunii noiembrie, bugetul consolidat de stat a intrat pe deficit (1,14% din PIB de la un excedent de 0,12% din PIB dupa primele zece luni) ca urmare a unui avans mult mai rapid al cheltuielilor decat evolutia lunara a veniturilor. Analistii Erste considera ca o reformare a bugetului consolidat de stat este necesara anul acesta, in contextul unor riscuri mai mari determinate de faptul ca 2008 este an electoral. Conform unor declaratii ale reprezentantilor Ministerului de Finante, deficitul bugetar pentru tot anul 2007 a fost de aproximativ 2,4% din PIB, dar datele oficiale inca nu au fost publicate.
Deficitul de cont curent inregistrat in perioada ianuarie - noiembrie 2007 a crescut cu 72,6%, iar pentru 2008, analistii preconizeaza o incetinire a ritmului de crestere ca urmare a unui efect de baza pozitiv si a unui curs mediu de schimb mai depreciat decat cel din 2007. Ponderea deficitului de cont curent ar putea atinge aproximativ 15% din PIB in acest an. Cheltuielile curente au fost influentate in luna noiembrie de o prima etapa de majorare a pensiilor, iar in conditiile in care anul acesta pensiile vor mai fi majorate presiunea asupra bugetului consolidat va creste. Cheltuielile de capital au crescut dupa primele 11 luni din 2007 la 3,2% din PIB (fata de 2,2% in aceeasi perioada din 2006), iar aceasta evolutie poate fi una pozitiva. Salariul nominal mediu brut pe economie a fost de 1.522 lei (439 euro), iar cel net de 1.121 lei (323 euro) in noiembrie, in crestere cu 3,5% si respectiv 3,4% fata de luna precedenta. Cresteri lunare semnificative au avut loc in sanatate si asistenta sociala (+11,6%), administratia publica (+9,5%).
Conform datelor Bancii Centrale, investitiile straine directe au fost de 6,5 miliarde euro in primele 11 luni si au acoperit 43% din deficitul de cont curent. In valoare absoluta, transferurile curente care includ remiteri ale romanilor din strainatate au fost de 6,8 miliarde euro in perioada ianuarie-noiembrie 2007, iar valoarea de la finele anului 2007 ar putea depasi 7,5 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.