Teatrul National din Timisoara a demarat, vineri, cea de-a treia editie a Concursului National de Dramaturgie Romaneasca, competitia urmand sa aiba loc in cadrul editiei 2008 a Festivalului Dramaturgiei Romanesti (4-12 octombrie).
Editia din acest an a Concursului National de Dramaturgie are ca obiectiv selectia si promovarea unor piese de teatru inedite, fara restrictii tematice, care nu au mai fost montate, iar competitia se adreseaza dramaturgilor de limba romana, debutanti sau deja consacrati, fie ca traiesc sau nu pe teritoriul Romaniei. Piesele (in format electronic, cu diacritice) vor fi trimise intr-un plic cu adresa destinatarului: Teatrul National Timisoara, Str. Marasesti nr. 2, 300086 Timisoara, jud. Timis (cu specificarea "pentru Concursul National de Dramaturgie Romaneasca), pana pe 1 mai.ŠIn interiorul acestui plic va fi introdus un altul, mai mic, pe care va fi scris titlul piesei. Acest al doilea plic - sigilat - care va contine coordonatele autorilor, va fi deschis de juriu doar dupa desemnarea textelor castigatoare.
Juriul va acorda premiul I, premiul al II-lea si premiul al III-lea, distinctiile care vor fi anuntate si decernate pe 12 octombrie 2008, in cadrul Festivalului Dramaturgiei Romanesti.
Prima editie a Concursului National de Dramaturgie (2006) a fost castigata de Mihai Ignat cu textul "Patru cepe degerate", in timp ce premiile doi si trei au revenit pieselor "Subterranean homesickness" de Irina Roxana Georgescu, respectiv "Nimic mai mult" de Madi Lussier.
In 2007, la editia a doua a Concursului, nu s-a acordat nici un premiu, juriul competitiei decizand ca cele 24 de texte inscrise nu sunt remarcabile. Primele doua editii ale Concursului au fost organizate de Teatrul National din Timisoara impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor. (D.C.)