Raportul CE privind justitia mentioneaza ca o noua conducere a CSM a fost aleasa in ianuarie, iar organizarea Consiliului a fost "consolidata" prin ocuparea a 240 dintre cele 275 de posturi, insa remarca faptul ca, desi cadrul legislativ pentru ANI a

Raportul CE privind justitia mentioneaza ca o noua conducere a CSM a fost aleasa in ianuarie, iar organizarea Consiliului a fost "consolidata" prin ocuparea a 240 dintre cele 275 de posturi, insa remarca faptul ca, desi cadrul legislativ pentru ANI a fost adoptat, aceasta nu e functionala.

Raportul CE pe tema justitiei, adoptat luni, mentioneaza, in ceea ce priveste asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, ca au fost organizate o serie de sesiuni de pregatire si reuniuni periodice cu judecatori si procurori de la Curtile de apel si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si cu magistrati de la nivel regional si local, in vederea promovarii unificarii jurisprudentei. Documentul mentioneaza ca activitati similare sunt programate sa se desfasoare in anul 2008.

Pana in luna ianuarie 2008 a fost aleasa o noua structura de conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, bugetul CSM a fost consolidat si noi planuri de management au fost publicate, precizeaza raportul, adaugand ca "in decembrie 2007 a fost adoptata o Strategie de comunicare a CSM si a justitiei romane, cu scopul intaririi transparentei sistemului judiciar".

Raportul precizeaza de asemenea ca "a fost consolidata organizarea CSM prin ocuparea a 240 din cele 275 de posturi".

"Raman 572 de posturi vacante in cadrul procuraturii. Aproximativ jumatate din recrutarile in sistemul judiciar au urmat o procedura ad-hoc, pentru a asigura ocuparea rapida a posturilor vacante existente. In aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe baza de interviuri si de experienta de munca, fara a controla calificarile sau pregatirea noului magistrat", precizeaza raportul.

"Elaborarea unei strategii de resurse umane a sistemului judiciar este asteptata pentru luna ianuarie 2009", mentioneaza raportul, adaugand ca "in noiembrie 2007, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a lansat anchete privind cativa procurori pentru fraudarea concursurilor pentru pozitii de conducere in cadrul parchetelor".

Raportul mai mentioneaza ca in mai 2007 a fost aprobat cadrul legislativ privind Agentia Nationala de Integritate. "Cu toate acestea, ANI nu este inca operationala. Doar vicepresedintele a fost ales. Au fost demarate activitati pregatitoare, selectia personalului, procedurile de achizitii publice pentru infrastructura, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget si definirea organigramei", precizeaza documentul.

Mediafax - Raportul Comisiei Europene format pdf

Reactie CSMCSM apreciaza Raportul intermediar al CE "ca obiectiv, in ansamblul sau", nuantarile pe aspecte referitoare la aplicarea unei politici de recrutare a magistratilor demonstrand "respectarea de catre CSM a dispozitiilor legale, dar si mentinerea unui nivel de exigenta fata de pregatirea profesionala a candidatilor viitori magistrati". "Preocuparea Consiliului privind recrutarea viitorilor magistrati s-a concretizat si in propunerea legislativa formulata de CSM anterior adoptarii OUG 100/2007, initiata de ex-ministrul Tudor Chiuariu. Insa propunerea nu a fost valorificata de Ministerul Justitiei", ne-a precizat purtatorul de cuvant al Consiliului, Cecilia Morariu. CSM spera sa obtina modificarea legislativa necesara rezolvarii crizei de personal din justitie (intrarea in Parchete direct de pe bancile Facultatii de Drept, prin INM, pe baza de concurs, fara conditia obligatorie a vechimii minime de cinci ani, in cadrul proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 100/2007, aflat in prezent la Senat. Raportul va fi discutat joi in plenul CSM.
Violeta Fotache


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.