Banca Nationala a Romaniei a majorat luni, 4 februarie, dobanda de politica monetara de la 8% la 9%. In acelasi timp, Banca Centrala a decis adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, cum ar fi majorarea provizioanelor la creditele in valuta,

Banca Nationala a Romaniei a majorat luni, 4 februarie, dobanda de politica monetara de la 8% la 9%. In acelasi timp, Banca Centrala a decis adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, cum ar fi majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi la riscul valutar.

Din luna octombrie a lui 2007 pana acum, BNR a majorat de doua ori dobanda de politica monetara, aceasta fiind cea de-a treia. Din toamna anului trecut, dobanda a crescut pana acum cu 2%.

Consiliul de Administratie al BNR a mai decis sa mentina nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Recent guvernatorul BNR a declarat ca Banca Centrala va lua masurile necesare pentru mentinerea inflatiei in banda de variatie stabilita pentru acest an. "Noi ne batem cu sabii de otel pentru inflatie. O sa luam masurile necesare. Acestea nu sunt placute. Uneori sunt resimtite ca restrictii majore", a afirmat Isarescu. El a aratat ca exista o serie de factori, fie externi, precum cresterea pretului petrolului, fie interni, precum seceta, asupra carora banca centrala nu are control. "Rolul nostru nu este sa oprim evolutia preturilor. Banca Nationala, dupa ce incaseaza socurile, incearca sa limiteze efectele in plan secund", a spus Isarescu.

BNR a stabilit, pentru acest an, o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. in 2007, obiectivul a fost o crestere a preturilor cu 4%, insa inflatia s-a oprit la finele anului la 6,57%, unul dintre determinanti fiind cresterea preturilor la alimente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.