Cris-Tim, Campofrio si Caroli au fost amendati
In "top": salamurile, parizerul, crenvurstii si carnatiiRomanul are o vorba: un rau nu vine niciodata singur. Dupa ce am aflat ca am consumat carnati preparati din carnea alterata importata din Germ
Cris-Tim, Campofrio si Caroli au fost amendati
In "top": salamurile, parizerul, crenvurstii si carnatiiRomanul are o vorba: un rau nu vine niciodata singur. Dupa ce am aflat ca am consumat carnati preparati din carnea alterata importata din Germania, ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) ne informeaza ca mari producatori de mezeluri nu respecta procesele tehnologice asa cum ar trebui. Spre exemplu, mini salamul Sasesc si parizerul de la Cris-Tim, parizerul de la Caroli sau salamul Campofrio nu contin minimum de proteine specificate de norme ori procentul de amidon sau de umiditate este mult mai mare decat cel prevazut de lege. Toate acestea au fost descoperite in urma controalelor efectuate la sfarsitul anului trecut in randul a peste 850 de operatori economici, unde au fost verificate aproape 75 de tone de preparate din carne. Rezultatul este inspaimantator, cu atat mai mult cu cat preparatele din carne sunt alimente cautate si preferate in Romania: 40.000 kg nu se incadrau in prevederile legale.
In urma controalelor s-au aplicat 520 amenzi contraventionale, in valoare de 1.486.550 lei, si s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a aproximativ 36.500 kg produse pana la remedierea neconformitatilor constatate. Alte 2.320 kg de produse alimentare improprii consumului uman (expirate de peste 15 zile sau mucegaite) au fost retrase definitiv de pe piata, fiind prelevate in vederea expertizarii 87 de esantioane de mezeluri. Rezultatele de laborator au evidentiat ca 59% dintre esantioane de Salam de vara, 67% dintre cele de Salam Victoria, 58% dintre cele de parizer, 42% dintre cele de carnati cabanos, 9% dintre cele de crenvursti si 38% din alte sortimente erau neconforme.Salam de Sibiu cu "proteina de lapte si lapte praf"Astfel, desi normele referitoare la comercializarea produselor din carne, incadreaza " Salamul de vara" si " Carnatii Cabanos" in categoria preparatelor din carne " fierte si dublu afumate", controlul a depistat existenta de preparate din carne care se comercializau sub aceste denumiri desi erau numai produse "fierte si afumate". Marcile descoperite cu astfel de probleme sunt salam de vara si cabanos Animar, cabanos Elit, carnati cabanos Filip si salam de vara Davar.
In continutul salamurilor de vara si al carnatilor taranesti s-a depistat prezenta amidonului, fapt nepermis de norma amintita, iar salamul banatean Unicarm continea "fibre vegetale", de asemenea necontinute in lista ingredientelor admise. Nici vestitul salam de Sibiu n-a scapat, laboratorul confirmand ca acesta contine "proteina de lapte si lapte praf", care incalca prevederile mentionate.
In ceea ce priveste preparatele din carne dezechilibrate din punct de vedere nutritional, prin neincadrarea in valorile parametrilor umiditate, grasime sau proteine totale fata de valorile impuse, acestea sunt salamurile de vara Ana, Maestro, Marcel, Maribo, Ghitta si Saltempo si parizerul de porc, cel marca Primo.
"Produsul 'Salam de vara traditional Campofrio>> prezenta continutul de proteine de numai 13,62%, fata de minimum 15% impus, iar produsul 'Mini Parizer Cris-Tim prezenta continutul de proteine de numai 9,7%, fata de minimum 11%", noteaza ANPC, precizand ca produsul "Mini salam Sasesc cu piper verde Cris-Tim continea 34,7% grasime, fata de maximum 32% impus.
In ceea ce priveste continutul de amidon depasit, acesta a fost descoperit la "caltabosul alb" (8,52%, fata de valoarea maxim admisa 4%), la parizerul Caroli (4,85%) si la sunca de pui Forte (5,35%).Produse lipicioase si mucegaiteMult mai grav este ca in 71% dintre judete si in Capitala au fost depistate mezeluri cu "membrana lipicioasa, mazguita si miros neplacut, nespecific", situatie constatata in cazul produselor salam de porc si salam de vara, salam Italian, salam Turist, salam Bucuresti si parizer pui, carnati Muntenia, sunca presata si pastrama de pui".
In Bucuresti s-au gasit si carnati polonezi, salam de vara si coaste afumate "ce prezentau colonii de mucegai dezvoltate pe suprafetele produselor".
In majoritatea acestor cazuri produsele erau comercializate la alte temperaturi decat cele impuse de producator, lipsind graficele de monitorizare a temperaturii din utilajele frigorifice. In alte cazuri, inspectorii au descoperit ca lipsesc certificatele de sanatate publica veterinara si declaratia de conformitate eliberata de producator pe proprie raspundere, conform prevederilor in vigoare.Germanii confirma exportul de carne stricata in RomaniaAutoritatile din Oldenburg, citate de ziarul german Frankfurter Rundschau, au anuntat saptamana trecuta ca analizele de laborator au confirmat exportul de carne stricata din Germania in Romania. Dupa efectuarea testelor microbiologice, procuratura din Oldenburg a confirmat ca "una dintre cele douasprezece probe era intr-o stare avansata de alterare, nefiind indicata consumului uman". Mostra de carne care a fost identificata ca fiind alterata provenea de la un cap de porc.
Celelalte unsprezece probe au fost analizate, dar nu a fost decoperita nicio neregula, se mai arata in comunicatul procuraturii din Oldenburg, citat de Frankfurter Rundschau. Autoritatile au declarat ca ancheta continua si ca se vor preleva si alte mostre de carne din abatorul din Lohne.
Scandalul practicilor dubioase din industria alimentara germana a intrat din nou in atentia presei, in urma cu doua saptamani, dupa ce mai multi romani au denuntat un abator din orasul german Lohne unde s-ar fi prelucrat 160 tone de carne alterata, existand suspiciuni ca produsele ar fi fost livrate in Romania, Rusia si Germania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.