Adresandu-se presei dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, Tadic i-a chemat pe toti alegatorii sa se prezinte la urne, pentru "un referendum privind calea pe care Serbia trebuie sa urmeze". El s-a declarat increzator ca sarbii vor vota "continuarea r
Adresandu-se presei dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, Tadic i-a chemat pe toti alegatorii sa se prezinte la urne, pentru "un referendum privind calea pe care Serbia trebuie sa urmeze". El s-a declarat increzator ca sarbii vor vota "continuarea reformelor incepute in octombrie 2000" (data alungarii lui Slobodan Milosevic de la putere), pentru o viata mai buna si impotriva revenirii la izolare. Presedintele in exercitiu si-a reafirmat opozitia fata de independenta Kosovo, subliniind ca Belgradul "va lupta pana la capat prin toate mijloacele legale si diplomatice" pentru a se opune desprinderii provinciei sale sudice.
Candidatul ultranationalist la presedintia Serbiei, Tomislav Nikolic, a sustinut ieri, in contextul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in care il are drept contracandidat pe pro-europeanul Boris Tadic, ca Rusia este mai apropiata de Serbia decat Uniunea Europeana, informeaza Rompres. "In acest moment Rusia este un partener mai apropiat pentru Serbia decat UE, pentru ca Rusia ne poate asigura dezvoltarea", a declarat pentru presa candidatul ultranationalist, precizand ca se considera sigur de victoria sa in alegeri. "Ma astept la schimbari importante. Serbia are nevoie de schimbari, iar eu sunt gata sa le pun in practica. Daca voi castiga azi, il voi invita de maine pe premierul Vojislav Kostunica sa participe la discutii cu privire la viitorul Serbiei. La aceste discutii il voi invita si pe Boris Tadic, pentru ca el este reprezentantul principalului partid de la guvernare", a mai sustinut Tomislav Nikolic.
Desi se prefigureaza un scor strans intre cei doi candidati, media europene avertizeaza ca, in cazul in care majoritatea celor 6,7 milioane de votanti il vor prefera pe candidatul radicalilor, Balcanii vor deveni din nou un punct sensibil pe harta europeana. Preferat de Occident, presedintele Boris Tadic este cotat in sondaje cu un avans de 100.000 de voturi in fata radicalului Tomislav Nikolic, castigator al primului tur de scrutin din 21 ianuarie. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.