Unitatile de invatamant preuniversitar se confrunta cu un nou fenomen de violenta, in ascensiune si practic de nestapanit, si anume violenta de limbaj. Cadrele didactice recunosc ca nu prea au mijloace legale de stoparea acestei situatii.

Unitatile de invatamant preuniversitar se confrunta cu un nou fenomen de violenta, in ascensiune si practic de nestapanit, si anume violenta de limbaj. Cadrele didactice recunosc ca nu prea au mijloace legale de stoparea acestei situatii.

Desi, la nivelul tarii, cazurile de violenta grava din spatiile de invatamant, in scoli si licee, au scazut, potrivit Directiei Management Invatamant Preuniversitar, in mod semnificativ, profesorii sunt supusi la o noua incercare. Fenomenul de violenta verbala, atat la elevi, cat si la parinti, a ajuns unul de masa. „Acest tip de violenta a ajuns sa ne ingrijoreze. Injuraturile, strigatele cu nuanta rasista, scuipatul, obscenitatile sunt doar cateva dintre situatiile ce se pot intalni, in fiecare zi si la fiecare recreatie, pe holurile si in curtea unitatilor de invatamant. Mai mult, de asemenea limbaj violent se folosesc si parintii atunci cand isi arata nemultumirea fata de scoala sau fata de un cadru didactic. In aceasta situatie, singura solutie de stopare a fenomenului ramane dirigintele, corpul profesoral din unitate, care trebuie sa se implice mai mult, sa ia atitudine si sa nu accepte nici un gest de asemenea natura“, ne-a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al municipiului Bucuresti. Si parintii recunosc, in egala masura, ca profesorii nu prea au la indemana mijloace legale de combatere, deoarece risca sa incalce drepturile copilului. „Scoala a ajuns sa fie o institutie de instruire, si nu una de educatie. Prin urmare, constatam mari deficiente de educatie, in conditiile in care acest tip de violenta a crescut mai ales in randul adultilor. Foarte multi profesori au un limbaj agresiv si, apoi, mass-media promoveaza, prin emisiuni si filme, acelasi tip de comunicare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin