Patriarhia Moscovei forteaza izolarea Bisericii Ortodoxe Romåne si incearca sa profite de situatia tensionata dintre cele doua Biserici pentru a-si implini marele vis: acela de a deveni mostenitoarea marii Biserici a Bizantului, dupa care va i
Patriarhia Moscovei forteaza izolarea Bisericii Ortodoxe Romåne si incearca sa profite de situatia tensionata dintre cele doua Biserici pentru a-si implini marele vis: acela de a deveni mostenitoarea marii Biserici a Bizantului, dupa care va incerca sa gestioneze restaurarea unitatii originare a lumii ortodoxe si sa dialogheze de pe pozitii de forta cu Vaticanul. In acest context, alegerea noului Arhiepiscop al Atenei si al intregii Elade capata o importanta capitala pentru Patriarhia de la Bucuresti, Biserica Ortodoxa a Greciei fiind påna acum singura Biserica importanta cu care Patriarhia Romåna a intretinut relatii excelente.

Fara indoiala, in acest moment, in spatiul ortodox, Biserica Rusa reprezinta o forta. Unificarea canonica cu Biserica Ortodoxa Rusa din Diaspora a adus Patriarhiei Moscovei si Maicii Rusii nu numai un numar important de credinciosi, ci mai ales o influenta sporita care creeaza premisele realizarii destinului hegemonic fixat de Petru cel Mare. Reactivarea celor trei episcopii din cadrul Mitropoliei Basarabiei autonome si de stil vechi de catre Sinodul de la Bucuresti, inainte de intalnirea delegatiilor celor doua Biserici, programata a avea loc la Moscova, reprezinta momentul mult asteptat de rusi pentru a declansa ofensiva.

Un scenariu creat in laboratoarele de la Moscova
Invocand “incalcarea canonicitatii” de catre Patriarhia Romana (desi Patriarhia Rusa este campioana la acest capitol, realitate semnalata Patriarhului Alexei al II-lea Ridigher inca din 1993 de catre Patriarhul Teoctist, in toate situatiile in care si-a exercitat autoritatea asupra Basarabiei -1768-1774, 1787-1791, 1808-1918, 1940-1941, 1944-1992) Moscova a umflat gogoasa sustinand nici mai mult, nici mai putin decat ca decizia partii romane nu numai ca va distruge perspectivele cooperarii dintre cele doua Patriarhii, dar, in mod inevitabil, “va provoca haos in familia Ortodoxiei mondiale” si “va crea o noua amenintare pentru buna intelegere interetnica intr-o regiune unde in mod traditional locuiesc mai multe etnii.” Ipotetica situatie reprosata Bucurestiului reprezinta de fapt scenariul real creat in laboratoarele de la Moscova si impus cu forta “familiei Ortodoxiei” de catre Biserica Rusa. Rezultatele au inceput deja sa se vada.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.