Creantele SC Tractorul UTB SA Brasov au fost våndute la o valoare egala cu cea a garantiei depuse pentru participarea la licitatie, fara ca licitatorul cåstigator sa fi oferit vreun leu in plus. In valoare de aproximativ cinci milioane d
Creantele SC Tractorul UTB SA Brasov au fost våndute la o valoare egala cu cea a garantiei depuse pentru participarea la licitatie, fara ca licitatorul cåstigator sa fi oferit vreun leu in plus. In valoare de aproximativ cinci milioane de euro, creantele au fost våndute unei persoane fizice cu mai putin de 1% din valoarea lor. Conform contractului incheiat dupa licitatie, cåstigatorul nu poate avea nici un drept de actiune impotriva celor care au våndut creantele. In afara de aceasta vånzare discutabila, firmei cumparatoare, Flavus Investitii, i-a fost returnata si contravaloarea TVA platita cu ocazia achizitionarii fabricantului romån de tractoare. Constatåndu-se ca modul in care firma cipriota a cumparat Tractorul nu are specificul unei tranzactii careia i se aplica TVA, cele trei milioane de euro care reprezentau taxa pe valoare adaugata au fost returnate firmei Flavus Investitii de catre statul romån.

Vanzarea SC Tractorul UTB SA catre SC Flavus Investitii SA a deschis un lung drum al licitatiilor organizate de catre lichidatorul firmei brasovene, Casa de Insolventa Transilvania. UTB SA - ca s a nu apara confuzii, se impune precizarea ca ne referim la ceea ce a mai ramas din gigantul industrial, adica o hartie la Registrul Comertului, sute de milioane de datorii si ceva „mizilicuri“ ce ar mai putea fi vandute. In ceea ce priveste hartia de la Registrul Comertului, situatia are doua iesiri la care am mai facut referire: ori UTB va fi declarat falit si radiat, situatie in care s-a pus batista pe tambalul acestui scandal, ori noul lichidator ataca in instanta contractul de vanzare, fie numai din cauza diferentei dintre pretul de vanzare (77 de milioane de euro) si valoarea de piata a platformei industriale brasovene (300... 250 de milioane... hai sa zicem 200 de milioane de euro, tot ramane o uriasa diferenta). Prezentele randuri vor dezvalui felul in care au fost vandute, evident la licitatie, niscaiva creante pe care le avea de recuperat Tractorul Brasov. Inainte de a aborda subiectul, vom face o scurta referire la pretul de vanzare a UTB, despre care se stia ca este de 77 de milioane de euro, plus TVA-ul aferent unor obiective a caror vanzare era supusa obligativitatii platii TVA. Ei bine, minti mai luminate in ceea ce priveste hatisul legislatiei fiscale au ajuns la concluzia (pe care nu o contest, ci doar o consemnam aici) ca aceasta tranzactie, consacrata sub numele de afacerea „Tractorul“, nu este supusa obligativitatii de a se achita TVA. In consecinta, cele trei milioane de euro aferente valorii adaugate au luat drumul conturilor firmei Flavus Investitii.

Cinci milioane, våndute cu 50.000
Revenind la creante, in data de 13 august 2007, acestea au facut obiectul unei licitatii organizate de lichidator.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.