De ce iubim Franta de Lavinia Betea Daca s-ar descrie evenimentele din istoria noastra, inspirate ori influentate de francezi, si am cita ce s-a publicat despre aceste privilegiate relatii din ginta latina, ar rezulta o veritabila biblioteca

De ce iubim Franta de Lavinia Betea Daca s-ar descrie evenimentele din istoria noastra, inspirate ori influentate de francezi, si am cita ce s-a publicat despre aceste privilegiate relatii din ginta latina, ar rezulta o veritabila biblioteca. Din epoca fanariotilor cand spiritul, limba si rafinamentul francez au patruns in spatiul moldo-valah, Franta a fost ursitoarea buna in marile cumpene din istoria intregirii si modernizarii statului roman. Prin portile Parisului au intrat in patrimoniul cultural universal Brancusi, Ionesco, Enescu, Eliade, Panait Istrati, Tristan Tzara si celelalte valori nationale cu care ne laudam. Mari politicieni francezi ne-au fost mai de curand avocati pledanti pentru integrarea euro-atlantica.

Pentru ce inca iubim, romanii, Franta? Intr-un celebru discurs - bineinteles, tinut in franceza! -, Nicolae Titulescu raspundea astfel:
"Iubim Franta pentru ca a asezat la baza vietii ei libertatea si pentru ca a inteles intotdeauna ca cel mai bun mijloc spre a se feri de excesele ei nu era de a atinge drepturile omului, ci de a-l asocia la cultul fervent al patriei.
Iubim Franta pentru ca a pus la baza raporturilor ei internationale egalitatea tuturor natiunilor si regula ca nu s-ar putea dispune de interesele unei tari in afara de ea si de vointa ei.

Iubim Franta pentru ca isi intemeiaza toata actiunea externa pe respectul scrupulos al angajamentelor internationale, ceea ce da raporturilor intre popoare un caracter de claritate si de stabilitate fara de care nu am putea concepe o viata organizata". Cititi si celelalte articole din Editia de colectie - De la micul Paris, la marile ambitii - Nicolae Titulescu: De ce iubim Franta - Vine Sarko, il trimitem pe Base - Presedintii-jucatori - Nicolas, omul-spectacol - Stefan Andrei - "In anii '80, Franta a fost cel mai mare dusman al lui Ceausescu!”- Deschiderea Romaniei spre "lumea libera” a trecut prin Franta - De Gaulle a spus... - Francois Mitterrand - Un personaj de roman - Sexus politicus - Presedintia falica - Portret - Jacques Chirac - 1997, Prima deceptie - Chirac, omul nostru la Madrid - Vizita-spectacol in orasul luminilor - Biograf la curtea lui Ceausescu - "Sora mai mare" - De Gaulle, primit regeste in Romania - Romania socialista - "perla Estului" - Ultima calatorie triumfala a generalului de Gaulle - “Noul curs” din “regimul Dej” - Marturii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.