Conform cotidianului Sunday Times sute de persoane din Dragasani castiga sume de bani consistente fraudand site-ul eBay, unde ofera spre vanzare obiecte fictive la preturi foarte covenabile.

In pofida ingrijorarilor privind fraudele online, Uniunea Europeana a alocat circa 200.000 de euro pentru cursuri de informatica in Dragasani, in ultimii trei ani, ca o "recunoastere speciala" a abilitatilor in IT ale locuitorilor, comenteaza cotidianul britanic.

Cu doar cateva locuri de munca disponibile in acest oras industrial, situat in regiunea viticola Valcea, fraudele pe eBay au devenit o cariera obsinuita pentru multi tineri din Dragasani, comenteaza The Sunday Times.

Una dintre inselaciunile clasice este "a doua sansa pentru licitatie", in care impostorii contacteaza un membru eBay care tocmai a ratat un obiect, oferindu-i o alta sansa de a-l cumpara, dar in afara regulilor eBay. Ei isi conving victimele sa cumpere obiecte fictive, folosind metode de plata care nu le permit acestora sa isi recupereze banii.

Citeste si:

Alte fraude includ patrunderea ilegala in conturile eBay si furtul de identitate, pentru a face oferte false. Politia locala sustine ca mii de victime au fost inselate de impostori, cea mai mare frauda fiind de 200.000 de euro.

"Am auzit de o oferta pe eBay privind vanzarea unui avion MiG. Era si o fotografie si un pret foarte bun, iar cumparatorului nu i se cerea sa plateasca decat combustibilul. Un individ a platit 2.000 de dolari!", povesteste primarul orasului, Gheorge Iordache.

"Victimele sunt in general americani, pentru ca pe ei ii gasesti pe Internet cel mai des si pentru ca sunt naivi", a adaugat el. "Am auzit despre baieti din localitate care deodata si-au cumparat apartamente in Bucuresti, Germania, Olanda, dar nu aveau nici o slujba. Altii si-au luat masini BMW, Mercedes, Porsche si nu muncesc. Asa ca de unde fac rost de bani?", se intreaba el retoric.

Potrivit sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice, Virgil Spiridon, anul trecut au fost arestate 752 de persoane, dintre care 84 au fost condamnate, multe dintre ele pretinzandu-se cetateni britanici, in timp ce un purtator de cuvant al eBay a declarat ca s-au "investit milioane" in combaterea fraudelor din Romania.
Mediafax