Conform cotidianului Sunday Times sute de persoane din Dragasani castiga sume de bani consistente fraudand site-ul eBay, unde ofera spre vanzare obiecte fictive la preturi foarte covenabile.

In pofida ingrijorarilor privind fraudele

Conform cotidianului Sunday Times sute de persoane din Dragasani castiga sume de bani consistente fraudand site-ul eBay, unde ofera spre vanzare obiecte fictive la preturi foarte covenabile.

In pofida ingrijorarilor privind fraudele online, Uniunea Europeana a alocat circa 200.000 de euro pentru cursuri de informatica in Dragasani, in ultimii trei ani, ca o "recunoastere speciala" a abilitatilor in IT ale locuitorilor, comenteaza cotidianul britanic.

Cu doar cateva locuri de munca disponibile in acest oras industrial, situat in regiunea viticola Valcea, fraudele pe eBay au devenit o cariera obsinuita pentru multi tineri din Dragasani, comenteaza The Sunday Times.

Una dintre inselaciunile clasice este "a doua sansa pentru licitatie", in care impostorii contacteaza un membru eBay care tocmai a ratat un obiect, oferindu-i o alta sansa de a-l cumpara, dar in afara regulilor eBay. Ei isi conving victimele sa cumpere obiecte fictive, folosind metode de plata care nu le permit acestora sa isi recupereze banii.

Alte fraude includ patrunderea ilegala in conturile eBay si furtul de identitate, pentru a face oferte false. Politia locala sustine ca mii de victime au fost inselate de impostori, cea mai mare frauda fiind de 200.000 de euro.

"Am auzit de o oferta pe eBay privind vanzarea unui avion MiG. Era si o fotografie si un pret foarte bun, iar cumparatorului nu i se cerea sa plateasca decat combustibilul. Un individ a platit 2.000 de dolari!", povesteste primarul orasului, Gheorge Iordache.

"Victimele sunt in general americani, pentru ca pe ei ii gasesti pe Internet cel mai des si pentru ca sunt naivi", a adaugat el. "Am auzit despre baieti din localitate care deodata si-au cumparat apartamente in Bucuresti, Germania, Olanda, dar nu aveau nici o slujba. Altii si-au luat masini BMW, Mercedes, Porsche si nu muncesc. Asa ca de unde fac rost de bani?", se intreaba el retoric.

Potrivit sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice, Virgil Spiridon, anul trecut au fost arestate 752 de persoane, dintre care 84 au fost condamnate, multe dintre ele pretinzandu-se cetateni britanici, in timp ce un purtator de cuvant al eBay a declarat ca s-au "investit milioane" in combaterea fraudelor din Romania.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.