ELIXIR - Bautura si medicament   Nici nu stii cum sa te mai imbraci! O data ce ti-a intrat frigul in oase si, daca ai vechime in varsta si pagini multe la fisa medicala, esti un om facut! Facut, da... cu o raceala! Asa a patit u

ELIXIR - Bautura
si medicament

Nici nu stii cum sa te mai imbraci! O data ce ti-a intrat
frigul in oase si, daca ai vechime in varsta si pagini multe la fisa medicala,
esti un om facut!

Facut, da... cu o raceala! Asa a patit un vecin de-al meu.
Asta si pentru ca era berica prea rece si, consumata in parc la o partida cu
soare, impreuna cu alti tablagii de renume din zona, a luat o galeata de raceala,
ca sa aiba un timp. Sotia lui, Aneta, s-a ingrijorat foarte mult cand l-a vazut
in prag, cu nasul cat un gogosar si ochii lacrimosi, crezand ca i se trage de
la faptul ca nu a baut suficienta berica. Bietul de el, abia mai fasaia! Aneta
l-a insfacat, l-a tarat pana la baie,
unde l-a dezbracat si l-a bagat in cada, in apa cat mai calda, l-a lasat la incalzit
pana la temperatura de coacere la rosu. Fanel, racitul, a inceput sa respire
mai bine si, dupa ce si-a mai revenit, a iesit din cada si a cerut o berica,
pentru ca-i era prea cald.

Descantece. E, aici si-a bagat cineva coada, pentru ca Aneta a inceput
sa-l descante si sa-i ureze de sanatate, de mama, de tata, pana si de vecinii
din satul in care se nascuse. Cum Fanel este cu 20 de ani mai vechi decat ea,
Aneta i-a lasat familia, pentru ca nu prea mai avea cui sa-i ureze, si a trecut
la tablagii. Ei, aici Aneta a avut de lucru suficient cat sa se racoreasca,
trecand in revista toata liota de tablagii, inclusiv pe Vicentiu cel cu potaia
baloasa, la fel de betiva ca stapanul. Si atat de mult i-a urat ca, pana la urma,
Fanel a renuntat la berica si s-a bagat in pat, dat fiind ca, intre timp, incepuse
sa clantane de frig. Il durea in gat si-l tinea in piept. Ba, avea si ceva
temperatura ca garnitura! Aneta, furioasa foc, i-a dat medicamente si i-a facut
frectie, mai mult cu ghionturi, apoi a venit pe la mine ca sa-i stabilim un
regim lichid, pentru ca din celalalt avea.

Prepararea poTiunii. Mi-a spus toata tarasenia, ba si un
plan de viitor in care tablagiii se vor alege cu niste felicitari elaborate, in
care va cuprinde o vasta arie a familiilor lor. Am domolit-o cu o cafeluta si
am trecut la problema. Tema era o bautura vitaminizanta si hidratanta pentru
tablagiul rebegit.

Am stabilit o reteta care sa-i alunge raceala si sa-l repuna
in functiune. Aneta a si cumparat toate ingredientele si, bucuroasa ca a scapat
de gogosarul lacrimos, a venit degraba. Am stors un kilogram de portocale, o
jumatate de kilogram de lamai si am ras o bucata potrivita de ghimbir. Cu trei
linguri de miere am frecat ghimbirul, am adaugat putina zeama de portocala si
am amestecat bine, apoi am strecurat si am turnat toate zemurile intr-o cana
mare. Am pus un praf de scortisoara si am turnat totul intr-o sticla de doi
litri pe care am dat-o Anetei sa se razbune pe ea zgaltaind-o, pana am pus la bataie
niste jumarele, cateva bucatele de rulada de pui si un vin de-al meu asa, de o
gustarica. Aneta, domolita, mi-a zis ca... va spune si o incantatie de-a ei, de
cate ori va gusta Fanel din potiunea tamaduitoare si nu-i va uita nici pe
tablagii!

Suc energizant

Ingrediente: 1 kg portocale, 500 g lamai, o bucata mica de
ghimbir, miere sau zahar (dupa gust), praf de scortisoara sau cuisoare.

Preparare: Se storc portocalele si lamaile intr-un vas de
portelan sau sticla. Se rade ghimbirul, se adauga trei linguri miere (sau patru
de zahar) si se freaca bine apoi, se da deoparte 15 min. ca sa-si lase
sucul, intr-un vas separat.

Se amesteca apoi cu putin suc pana se topeste mierea (zaharul).
Peste zeama de portocale si lamai se pune sucul de ghimbir, strecurat. Se toarna
totul in sticla si se mai adauga miere (zahar), scortisoara sau cuisoare, dupa
gust. Se agita bine si se bea inainte de masa cate un pahar. Pentru persoanele
cu diabet nu se foloseste mierea si nici zaharul. Ghimbirul se rade, se lasa 15
minute amestecat cu un pahar de suc, apoi se strecoara peste cantitatea mai
mare din vas si se foloseste zaharina sau alt indulcitor, dupa gust, topita intr-o
lingura de apa.

Se adauga praful de scortisoara sau cuisoare, se agita bine si
se bea. Puteti adauga apa

minerala, daca vi se pare sucul prea concentrat. Puteti adauga
si alte citrice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.