Semnal - sculptorii, artisti longevivi
Artistii care modeleaza piatra, lut, lemn sau metal traiesc in medie cu patru ani mai mult decat cei care utilizeaza culorile, potrivit unui articol aparut in revista Age and Ageing.  
Semnal - sculptorii, artisti longevivi
Artistii care modeleaza piatra, lut, lemn sau metal traiesc in medie cu patru ani mai mult decat cei care utilizeaza culorile, potrivit unui articol aparut in revista Age and Ageing. Influenteaza artele plastice starea de sanatate a artistilor? Sunt mai longevivi sculptorii decat pictorii? La aceste intrebari si-au propus sa raspunda Phillip Greenspan si alti doi colegi de la Universitatea din Georgia (Statele Unite). Potrivit studiului pe care l-au publicat in revista de gerontologie Age and Ageing, editia din ianuarie 2008, pictura si sculptura pot avea implicatii asupra duratei de viata a artistilor. Mai exact, cercetatorii americani sustin ca pictura este mai nociva pentru sanatatea artistilor decat sculptura. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cei trei cercetatori au comparat duratele de viata a 144 de sculptori si 262 de pictori din Europa. Ei s-au bazat pe date din Dictionarul Larousse al pictorilor si din Enciclopedia sculpturii. Autorii studiului s-au interesat despre viata artistilor plastici europeni din perioada Renasterii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. VaRSTE. Potrivit calculelor facute de cercetatori, durata medie de viata a pictorilor din perioada respectiva este de 63,6 ani, iar a sculptorilor de 67,4 ani, indiferent daca lucreaza in marmura, ghips, lut sau metal. Ei au mai descoperit ca unii dintre pictorii celebri si-au pierdut viata la varste foarte tinere. Este cazul pictorilor italieni Rafael Sanzio si Caravaggio, care au decedat la 37 de ani si respectiv 39 de ani. In schimb, doi faimosi sculptori italieni - Donatello si Michelangello - au trait pana la 80, respectiv 88 de ani. Insa nu numai in perioada studiata de cercetatorii americani au existat sculptori care s-au bucurat de o viata lunga. In Grecia antica, sculptorii Praxiteles si Policlet au trait peste 71 de ani, o varsta inaintata pentru acea epoca. “Observatiile lui Phillip Greenspan si ale colegilor lui sunt interesante”, comenteaza James Hanley, un epidemiolog canadian renumit pentru severitatea sa cu privire la astfel de studii. EXPLICATII. Phillip Greenspan pune predispozitia pictorilor spre imbolnavire pe seama substantelor toxice care se gasesc in vopsele. Insa nici praful pe care il inghit sculptorii nu este chiar inofensiv. Si atunci cum se explica faptul ca traiesc mai mult decat pictorii? In opinia lui Greenspan, longevitatea sculptorilor se datoreaza activitatii fizice intense pe care acestia o depun in timpul desavarsirii creatiilor artistice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.