Politistul Cristian Cioaca urmeaza sa fie pus in libertate dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins sambata recursul facut de Parchet impotriva sentintei prin care Curtea de Apel Brasov admisese cererea de eliberare sub control j
Politistul Cristian Cioaca urmeaza sa fie pus in libertate dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins sambata recursul facut de Parchet impotriva sentintei prin care Curtea de Apel Brasov admisese cererea de eliberare sub control judiciar. Curtea de Apel Brasov a admis, in 29 ianuarie, cererea avocatului politistului Cristian Cioaca de eliberare sub control judiciar, insa Parchetul a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva acestei decizii. Politistul a fost arestat preventiv in dosarul accesarii neautorizate a e-mail-urilor avocatei Elodia Ghinescu, sotia lui, data disparuta. Avocatul acestuia a inaintat o cerere de eliberare sub control judiciar, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit joia trecuta arestarea preventiva a lui Cristian Cioaca, pentru 29 de zile. Cristian Cioaca se afla in arestul IPJ Brasov de cinci zile.(NI)

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, saptamana trecuta, recursul parchetului declarat impotriva deciziei Curtii de Apel Brasov, care a stabilit ca politistul Cristian Cioaca poate fi cercetat in stare de libertate pentru infractiunile de instigare la restrictionare fara drept la sisteme informatice, instigare la restrictionare fara drept a accesului la date informatice si instigare la transferul neautorizat de date informatice. In motivarea deciziei pronuntate in data de 24 ianuarie, magistratii nu au tinut cont de sustinerile apararii potrivit carora Cristian Cioaca ar fi avut dreptul de a accesa cele doua calculatoare ale sotiei sale, Elodia Ghinescu, pe motiv ca ele constituie un bun comun. „Prin Legea nr. 161/ 2003 nu se protejeaza proprietatea, ci confidentialitatea si integritarea datelor si sistemelor informatice (...). Prin urmare, nu are nicio importanta ca bunul era comun cat timp este vorba despre informatii confidentiale cuprinse in date din sistemul informatic“, au retinut judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in motivarea deciziei de instituire a masurii arestului preventiv. Judecatorii instantei supreme au considerat ca se impune o asemenea masura preventiva si in raport de confidentialitatea datelor accesate de Cristian Cioaca si de ceilalti doi inculpati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.