Oltchim va fi privatizata in acest an de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Potrivit lui Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, "privatizarea Oltchim este programata pe la sfarsitul anului", iar pretul de vanzare va fi influentat de ac

Oltchim va fi privatizata in acest an de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Potrivit lui Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, "privatizarea Oltchim este programata pe la sfarsitul anului", iar pretul de vanzare va fi influentat de achizitionarea de catre compania valceana a Petrochemical Arges, care activeaza pe platforma rafinariei Arpechim Pitesti. Petrochemical este foarte importanta pentru Olchim deoarece este principalul furnizor de materii prime. De asemenea, pretul luat pentru Oltchim ar putea creste daca ar fi preluata si Salrom, societatea romana a sarii. "Una este valoarea Oltchim cu conditionalitati privind asigurarea materiilor prime si alta este cu astea asigurate", a spus Atanasiu.

Achizitia este deocamdata incerta, din cauza pierderilor de 78,5 milioane de lei, aproximativ 23,5 milioane de euro, inregistrate in 2007 de combinatul valcean.

"Nu stim daca Oltchim va reusi sau nu sa ia Petrochemical Arges. Preluarea Petrochemical Arges era o idee generoasa, dar putin probabil de pus in practica. I-am spus lui Roibu (Costantin Roibu, directorul general al combinatului chimic ­ n.r.) ca o conditie obligatorie este sa fie pe profit. Exercitiul pe 2007 se pare ca se va incheia pe minus. In aceste conditii, nu va putea sau este putin probabil ca va putea participa direct la achizitionarea acelei parti din Arpechim care ii asigura materia prima", a completat Atanasiu.

FURNIZORI. Pentru preluarea Salrom si-a anuntat in 2007 intentia de preluare un consortiu format din Oltchim, Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chicomplex Borzesti. "Daca Oltchim e pe minus in 2007, nu va avea resursele. Depinde daca va reusi sa atraga resursele, pentru ca este obligat sa discute cu bancile. I-am rugat pe cei de la Oltchim sa isi rezolve aceasta problema vitala, fiindca daca din neatentie concurenta va pune mana pe sursele de materie prima, ne va crea probleme majore. Prin simpla modificare a pretului sau reducerea productiei, ca sa nu le dea suficienta materie prima, se poate influenta grav soarta Oltchimului", a afirmat Atanasiu.

RESTRUCTURARE. Presedintele AVAS a mai completat ca Salrom a avut termen pana joi pentru a elabora un program de restructurare inainte de privatizare. Acest program includea vanzarea unor mine din Ramnicu-Valcea, Slanic Prahova si Ocna Mures. Atanasiu a precizat ca a spus conducerii Salrom sa le scoata la licitatie in sistem concurential, astfel incat sa poata participa si combinatele chimice, care sa isi rezolve astfel probleme cu furnizarea de materii prime. Atanasiu aplica in cazul Oltchim aceeasi strategie care a dus la crearea complexurilor energetice din Oltenia, vrand sa aduca impreuna atat furnizorul de materii prime, cat si combinatul care fabrica produsele finite.

Dintre companiile interesate de Oltchim se afla firma Petro Carbon Chem din Germania, care detine 12,9% din titlurile combinatului valcean. AVAS detine 53,25% din Oltchim, iar SIF Oltenia are si ea o participatie de 5,93%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.